Kate Moore is composer in residence tijdens het festival November Music, dat van 5 t/m 9 november plaatsvindt in Den Bosch. Verschillende ensembles en musici brengen nieuw werk van haar in première. In de Willem II Fabriek onthult zij de nieuwe klankinstallatie Bone China.

Natuur en kosmos spelen in veel werken van Kate Moore een centrale rol. Zij is gefascineerd door de wetmatigheden waarmee de processen in de natuur verlopen en de complexe manier waarop ze op elkaar inwerken. Dat is terug te horen in haar muziek, die, in de woorden van Louis Andriessen, “glashelder” is vormgegeven.

Tijdens November Music speelt de philharmonie zuidnederland de première van de orkestversie van Days & Nature, een eerder voor ensemble Asko|Schönberg geschreven compositie over orde en chaos. Saskia Lankhoorn presenteert Dances and Canons, een reeks pianowerken, die in oktober 2014 op het cd-label ECM is verschenen. Joe Puglia, Pete Harden en Slagwerk Den Haag brengen de Synaesthesia Suite in première. Deze compositie voor viool, gitaar, slagwerk en een elektronische klankinstallatie is vormgegeven aan de hand van de proporties die je volgens klassieke filosofen zowel in de kosmos, als in de mens en de muziek kunt terugvinden. Susanna Borsch speelt een recent werk voor blofluit. Te zien op alle dagen van het festival is de klankinstallatie Bone China, opgebouwd uit fragiele porceleinen objecten die op het punt staan te breken. Daaruit kunnen de passerende wind en musici van slagwerk Den Haag, aldus Kate Moore, “de mooiste en puurste klanken toveren”.

Kate Moore (1979) profileert zich meer en meer als een van de boeiendste componisten van haar generatie. Zij is opgegroeid in Australië met een Nederlandse moeder, en woont al ruim tien jaar in Den Haag. Daar streek zij neer om te studeren bij Louis Andriessen. Kate Moore’s composities staan over de hele wereld op de lessenaars van toonaangevende orkesten en ensembles. Zij sleepte al meer dan tien compositieprijzen in de wacht. Haar werk klonk op het Holland Festival. Vorig jaar kreeg zij een compositieopdracht van Carnegie Hall in New York. In oktober 2014 is de eerste cd met haar composities uitgekomen op het prestigieuze label ECM.

Deel: