De Britse reggaeband UB40 scoorde in de jaren ’80 en ’90 meer dan 30 hits, waaronder ‘Red Red Wine’, ‘I Got You Babe’, ‘Kingston Town’ en ‘(I Can’t Help) Falling In Love With You’ en ‘Rat in mi Kitchen’ niet te vergeten. De toen uit 8 personen bestaande band uit Birmingham bracht op een lichtvoetige manier merendeels covers op een Reggaebasis songs naar het grote publiek waar echt niemand omheen kon. Ondanks dat er na de jaren 90 nieuwe CD-successen uitbleven bleef de band op het podium nog steeds een greatest hits band.

In 2008 verliet frontman Ali Campbell de band, waarna zijn broer Duncan de rol van leadzanger overnam maar UB40 mistte toch de kenmerkende beetje klagende, wat zeurderige zang van Ali waardoor succes uitbleef waardoor mede-oprichters Mickey Virtue en de iconische toaster Astro besloten ook uit de band te stappen en zich aan te sluiten bij Ali voor een herboren band onder de noemer “Ali Campbell, the legendary voice of UB40, reunited with Astro & Micky” . Een mondvol maar dan weet u dat u met de juiste te maken heeft.

ub 40 Ali-Campbell-SilhoetteInmiddels is er een CD uit, opgenomen in de Londense gerenommeerde RAK Studios onder de titel ‘Silhouette’ en is een perfect geproduceerde, geïnspireerde mix van nieuwe nummers en covers in een Reggae-jas van klassiekers van The Beatles; met het verrassende ‘Any Time At All’ en ondermeer songs van Bob Dylan, The Chi-Lites , de cover ‘Sha la la i need you’ van the Maytones die wij in Nederland kennen van de uitvoering van good old Albert West en de Shuffles. Ali’s stem is even sterk als altijd en is natuurlijk direct herkenbaar. Met de geduchte bijdrage van Astro met zijn sterke vocale ondersteuning en Mickey’s keyboards op de voorgrond in een nieuwe band die een drie-koppige blazers sectie bevat, is het weer helemaal ouderwets.

De eerste reeks optredens in Nederland volgende maand zijn helemaal uitverkocht, dan gaan ze weer eens de hele wereld over om volgend jaar april weer eens terug te komen o.a. in zaal TivoliVredenburg. Tot die tijd zal ik de zon in huis moeten halen met het regelmatig draaien van het heerlijke ‘Silhouette’-album dat ook op vinyl te verkrijgen is. (9/10) (Cooking Vinyl/V2Benelux)

Tracklist ‘Silhouette’ – The Legendary Voice Of UB40 – Reunited With Astro & Mickey

1 ‘Anytime At All’
2 ‘Silhouette’
3 ‘Cyber Bully Boys’
4 ‘Reggae Music’
5 ‘I’m Missing You’
6 ‘Who Will Remember Them’
7 ‘Fijian Sunset’
8 ‘Sha La La’
9 ‘Tomorrow on My Shoulders’
10 ‘Our Love’
11 ‘History’
12 ‘I Want You’
13 ‘Yes I’m Ready’

Deel: