Vrijdagavond 5 september 2014 stonden SKIP& DIE en Go Back To The Zoo tegenover elkaar in de muzikale strijd genaamd Red Bull Soundclash. De Soundclash is niet alleen een battle tussen twee bands, maar ook een introductie in andere muziekgenres. De opening in het prachtige Concertgebouw kon dan ook niet anders dan klassiek zijn. Een soliste op viool greep gelijk de aandacht van iedereen. Hierna kwam de scheidsrechter van de avond op, mr. Ron Simpson van Girls Love DJ’s. Get Hyper was de DJ die de platen aan elkaar draaide.

De Warming-up
Door kleurrijke mannen in morphsuits wordt Cata Pirata de zaal binnen gedragen, dwars door het publiek leiden de bandleden haar naar het podium. Het eerste nummer van de avond is ‘La Cumbia Dictatura’ in eigen stijl. Met dit swingende nummer krijgt SKIP&DIE iedereen aan het dansen. De volgende nummers ‘Love Jihad’ en ‘Muti Murder’ worden alleen door de fans goed ontvangen.

Go Back To The Zoo start de warming-up met hun laatste single ‘Julia’. Er gaat een gevoel van herkenning door de zaal als hierna de eerste klanken van ‘Beam me up’ door de band worden gespeeld en ‘Electric’ doet iedereen springen. Na deze warming-up is het echt tijd voor de Soundclash en kan er worden begonnen met de eerste ronde.

Ronde 1: The Cover
De bands moeten om de beurt een nummer die DJ Get Hyper laat horen coveren. Het nummer waarmee ze aan de slag moeten is ‘Waves’ van Mr. Probz. Go Back to the Zoo bijt het spits af. Dat GBTTZ weet hoe ze een nummer moeten coveren hebben ze al vaker bewezen bij Radio 3FM. Maar nu dus Mr. Probz. Vanaf het moment dat Cas Hieltjes zijn keel open zet staat de zaal op z’n kop. Ze slagen erin een nummer dat zo ver van hun genre verwijderd is helemaal eigen te maken. Nu is de beurt aan SKIP&DIE en zij hebben het nummer met Egypische klanken en andere Afrikaanse sounds verweven. Deze eerste ronde lijken de bands aan elkaar gewaagd en ook het publiek laat dat merken door twee keer een gelijke stand aan decibels te schreeuwen. Tussenstand 1-1.

Ronde 2: The Take Over
Bij The Take Over begint de ene groep met een eigen nummer en de tegenstander neemt over. Dit doen ze twee keer. Deze ronde is twee punten waard. Nu is het Skip&Die die eerst mag. GBTTZ zet ‘Dicision’, een nummer van hun laatste album in. S&D maakt het nummer af in reggae stijl. De beurt is nu aan Cas om ‘Riots in the Jungle’ eigen te maken en hij pakt dit moment om het nummer solo in te koppen door er een soort Johny Cash vertolking van te maken. Het publiek ligt aan z’n voeten. Het tweede nummer dat S&D voor hun kiezen krijgt is ‘Summer ends’. We worden verrast met een spirituele New wave versie. Als laatste tovert GBTTZ het nummer ‘Love Jihad’ om in een punk-achtig nummer. Deze ronde is de decibelmeter aangepast tot 1 decibel achter de komma. S&D wint deze ronde met 1,1 dB verschil. Tussenstand 3-1 voor SKIP&DIE.

Ronde 3: The Clash
Het Concertgebouw is de plek voor klassieke muziek en dit is dan ook de eerste genre die DJ Get Hyper laat horen aan de strijders. Tijdens deze ronde moeten de bands eigen nummers spelen in de geleverde genre. Klassiek is de opdracht en met Mozart achtige pruiken op doet SKIP&DIE ‘Killing Aid’. Go Back To The Zoo kiest er voor om ‘You’ van het nieuwe album te spelen begeleid door een 3-koppig strijkorkest.

De tweede opdracht is Punk. Voor GBTTZ natuurlijk kat in het bakkie om ‘Milkshake’ om te zetten in een Punk-Rock versie waarmee de hele zaal losgaat. SKIP&DIE gooien bij deze opdracht alweer hun outfits in de strijd. Cata gekleed in Schotse ruit en de band met rode spike helmen op. Een extra toevoeging op het nummer ‘Anti-Capitalista ‘heeft het niet echt. De punk is natuurlijk ook een bekende genre voor S&D. Memphis Soul is het derde genre die DJ Get Hyper aankondigt en deze is alleen voor GBTTZ. Het nummer ‘Hero’, dat normaal het publiek laat springen door de zaal, wordt nu in een rustige en sfeervolle versie ten gehore gebracht door Cas. De laatste stijl, Bollywood, lijkt perfect voor SKIP&DIE. In Indiase klederdracht acteren ze een liefdesverhaal en spelen ze de bekende Bollywood-hit ‘Mundian To Back Ke’. Resultaat: Met 3,1 dB meer wint Go Back To The Zoo deze ronde. Tussenstand 4-3 voor Go Back To The Zoo.

Ronde 4: The wild card
Tijdens deze ronde krijgen de bands hulp van mistery guest. SKIP&DIE laat ons even terug gaan in de tijd als Def Rhymz z’n grote hits komt spelen. De rapper werd met veel enthousiasme ontvangen en bouwde een lekker feestje.
GBTTZ gooit het over een heel andere boeg en introduceren “Neerlands beste muzikanten” aan en Ko en Pieter van Jungle By Night komen het podium op lopen. De band kiest er voor om hun eigen nummer ‘Head Up High’ te doen met een extra lekker soulsausje van niemand minder dan Michelle David. Zowel het publiek als GBTTZ genoten van de energie die zij meebracht. Met een verschil van 11,6 dB wint Go Back To The Zoo deze ronde en hiermee de Soundclash.

Met de winst van deze avond steunen zij Syrious Mission en maken ze muziekworkshops voor Syrische kinderen mogelijk.

Foto’s (c) Stephanie Free/Maxazine

Deel: