Zanger Brian Fallon zei van te voren over dit nieuwe album dat het mensen zal verrassen, omdat het anders klinkt dan wat ze op hun vorige albums brachten. Hij noemde de band The 1975 als inspiratie voor dit nieuwe album. En ook het album ‘No Code’ van Pearl Jam noemde hij eerder als inspiratiebron voor ‘Get Hurt’.

De invloed van The 1975 is waarschijnlijk in de productie van ‘Get Hurt’ terug te horen. Die wat gladder klinkt dan op hun vorige albums. Dat wordt al gelijk duidelijk bij opener ‘Stay Vicious’. Een nummer wat opent als een rauwe rocksong, maar tussendoor is voorzien van Killers achtige ‘lalala’ koortjes. Ook het daaropvolgende ‘1,000 years’ klinkt meer als The Killers dan The 1975. Hoewel de invloed van die laatste band dan wel uiteindelijk terug te horen is in ‘Underneath the Ground’ en ‘Red Violins’. Maar een rockballad zoals de titeltrack ‘Get Hurt’ hadden de heren van New Jersey tot nu toe nog niet uitgebracht.

Maar ondanks de gladdere productie is ‘Get Hurt’ ook weer geen radicale koerswijziging. Zo is de Bruce Springsteen invloed waar de band zo vaak mee is vergeleken alsnog terug te horen in de akoestische ballad ‘Break Your Heart’. Daarmee is ‘Get Hurt’ eigenlijk gewoon een logisch vervolg op het vorige album ‘Handwritten’. Waarop ze zich al langzaam gingen richten op grotere zalen die ze nu bereiken. Nu komen ze er mee weg. Al is het wel te hopen dat het ook weer niet te gelikt gaat klinken op een volgend album. Dat moeten ze zelf ook niet willen. Want je kunt beter als band vergeleken worden met Bruce Springsteen of Pearl Jam, dan met Bon Jovi of welke andere emorock band dan ook, nietwaar? (7/10)(Island)

Deel: