Dag 2 van de Zwarte Cross begint regenachtig, maar na de middag klaart het op en begint de zon weer volop te schijnen. Waar vorig jaar de Naked Run For Freedom werd gehouden, werd dit jaar geprobeerd een nieuw wereldrecord te vestigen. Dit lukte de 22-jarige Australische stuntman Jackson Strong voor de ogen van duizenden bezoekers met zijn Giant Backflip For Mankind, dit in samenwerking met Amnesty International. De Giant Backflip For Mankind maakt onderdeel uit van het “urgent action” programma van Amnesty International, dit zijn spoedacties waarbij onmiddellijk handelen nodig is. Door het binnenhalen van voldoende handtekeningen, meer dan 11.000, kon dit wereldrecord gevestigd worden met een spectaculaire afstand van maar liefst 44,18 meter!

Op het crosscircuit werd dit jaar voor het eerst de Roze Cross gehouden, om een statement te maken dat de cross echt voor iedereen toegankelijk is, en dat i’j wel openminded bunt! Voor deze gelegenheid werd Lichtenvoorde dan ook tijdelijk tot Nichtenvoorde omgedoopt. Schoten uit carbidbussen waren het oorverdovende startsignaal voor de crossers, die ons tijdens hun races flink stof lieten happen.

Op de mainstage treedt onder andere de winnaar van De Beste Singer Song Writer 2012 Douwe Bob op, opgevolgd door de mannen van De Wolff, een psychedelische rockband uit het zuiden van Nederland, opgericht in 2007, bestaande uit de broers Pablo en Luka van de Poel en Robin Piso. Als het de beurt is aan de 73-jarige Seasick Steve om op te treden stroomt het terrein van het hoofdpodium helemaal vol. De ex-straatmuzikant en bluesman in hart en nieren weet het hele veld mee te krijgen en er word volop meegezongen. Later op de avond traden The Fratellis op, bekend geworden met het nummer ‘Chelsea Dagger’, dat tijdens de 3FM Serious Request actie in 2006 het meest aangevraagde nummer was.

Door naar de overvolle en ontzettende warme Megatent waar Plork en de Aannemers met hun optreden de boel op stelten zetten en het hele publiek meekrijgen met hun eigen remixes van bekende nummers. Eén groot feest, zelfs confettikanonnen ontbraken niet.

Met wederom een grote vuurwerkshow ter afsluiting van de dag en 65.000 bezoekers vandaag (uitverkocht!), kan er terug gekeken worden op een succesvolle zaterdag! Op naar morgen!

Foto’s (c) Armelle van Helden / Sander van den Berg – Maxazine

Deel: