De negentiende editie van Dancefestival Extrema Outdoor was weer een daverend succes. Bijna 30.000 bezoekers genoten zichtbaar van Dj’s als Afrojack, Netsky, Baauer en Jeff Mills. Creatief directeur Marcel Mingers is zichtbaar trots op zijn festival. “XO staat wereldwijd bekend om haar line-up en unieke show primeurs. Uit ieder genre binnen de elektronische muziek zetten wij ieder jaar weer het beste neer.“ Extrema Outdoor organiseerde veertien jaar geleden als eerste festival een eindshow en wordt sindsdien geroemd om haar unieke showspektakels. Tijdens de XO14 eindshow was een bijzondere rol weggelegd voor Dj/producer Fedde Le Grand die het festival met een Grande finale afsloot.

Het festival programmeerde een breed scala aan elektronische muziek op vijf grote podia en nog veel meer intiemere area’s veel met creatieve projecten. Bezoekers vermaakten zich kostelijk op de beats van zowel wereldsterren als Fedde Le Grand en Laidback Luke underground helden zoals Waze & Oddyssey en Levon Vincent. Niet alleen de bezoekers maar ook de artiesten hebben erg uitgekeken naar Extrema Outdoor. Zo kozen het muzikale wonderkind Netsky en ook de populaire Baauer ervoor om hun gloednieuwe lichtinstallatie en audiovisuele live-show voor het eerst op ‘XO’ te laten zien. Afrojack startte zijn opzwepende set met een persoonlijke boodschap voor het publiek. “Dit is mijn allereerste keer dat ik op de Mainstage van Extrema Outdoor draai. Ik heb er super veel zin in. Zijn jullie er klaar voor?”

De ‘XO’ organisatie vroeg eerder dit jaar aan haar bezoekers of ze techno terug wilden zien als genre op XO. Er kwam een massaal ‘ja’ en de organisatie besloot daarop om dan ook meteen groots uit te pakken. Techno kreeg zijn eigen podium in de vorm van de Emerald area, en niemand minder dan de Detroitse technokeizer Jeff ‘The Wizard’ Mills nam een extra lange dj-set voor zijn rekening. Het podium was een gigantisch succes en kon vanaf de eerste beat rekenen op een massale opkomst van techno liefhebbers.

XO = SHOW
De ‘vroegkomers’ werden extra verwend. Een team van bakkers trakteerden hen bij de ingang op een worstenbrood ontbijtje waarna de duizenden enthousiaste bezoekers zich snelden naar de Quartz Arena om een mooi plekje te bemachtigen voor de opening show. De organisatie koos ervoor om de showapp, en wereldprimeur destijds, te vernieuwen en de telefoons van het publiek opnieuw onderdeel van de show uit te laten maken. Het publiek was getuige van een prachtig visueel spektakel met de 3,5 meter hoge lichtgevende Dundu pop en Bella Berlin in de hoofdrol.

De eindshow speelde zich voor het eerst af te midden van het publiek van de Diamond Stage. Het eindhovense kunstenaarscollectief Rot8ion ontwikkelde speciaal voor XO een niet eerder vertoonde surround sound soundscape. Maar liefst 15.000 uitzinnige bezoekers genoten van een theatraal verhaal vol met auditieve en visuele verrassingen over de verhoudingen tussen natuur, mens en technologie. Dj Fedde Le Grand sloot het spektakel af met een knallende set en vuurwerkshow.

SummerLabb wint prestigieuze STW designprijs
De dag voorafgaand het festival kreeg nog een extra feestelijk tintje, want Rob van Gijzel, Burgemeester van Eindhoven, en programmamaker Jan Douwe Kroeske reikten de prestigieuze STW Designprijs uit voor het ontwerp van het Summerlabb-paviljoen, een van de area’s op het festivalterrein. In dit duurzame paviljoen lieten universiteiten en bedrijven bezoekers voelen, proeven en ruiken aan nieuwsgierigmakende duurzame innovaties. Van DNA-test en ontspanningsoefening met speciale brainwave-apparatuur tot kookworkshops met groente die is afgekeurd voor verkoop. Creatief directeur Marcel Mingers geeft aan dat SummerLabb een kroon is op de jarenlange investering in duurzame festivaltoepassingen.

Eindhovense samenwerkingen
Meer dan ooit tevoren werkte Extrema Outdoor nauw samen met creatief en technisch talent uit de regio Eindhoven. Dit als voorbode op het nieuwe, door Extrema geïnitieerde festival dat volgend jaar in het creatieve hart van de stad zal plaatsvinden; Strijp-S. De stad is immers een vruchtbare bodem met onder meer haar internationaal geroemde Design Academy, High Tech Campus en TU/e. Zo waren de interactieve dansvloer Experio en de intellectuele led-wall een daverend succes in de zogenaamde “It’s Eindhoven”-area.

Jubileum editie
Terwijl de afbouw van het festival nog in volle gang is en over een goede twee weken Solar weekend festival zal starten laat creatief directeur Marcel Mingers weten al volop bezig te zijn met de voorbereidingen voor de twintigste editie van Extrema Outdoor die op 11 juli 2015 zal plaatsen. Veronica zal 26 juli een Extrema Outdoor special uitzenden. Omroep Brabant zendt deze special uit op 3 augustus.

Foto (c) Kim Balster

Deel: