Na het wervelende optreden van Jonny Lang op Parkpop 2014 in Den Haag had ik een gesprek met deze zanger/gitarist die met B.B. King, The Rolling Stones en vele anderen toerde. In 1999 trad hij op voor the ‘White House audience’ inclusief Bill en Hillary Clinton.

Je eerste CD ‘Lie To Me” is erg bluesy terwijl je laatste CD ‘Fight for my soul’ veel meer soul invloeden heeft. Ben je het daarmee eens?
Ja klopt. Het gitaarwerk op de eerste albums is absoluut meer bluesy. Het zijn blues en rock platen. Op mijn latere werk is inderdaad meer soul en ook gospel te horen.

Welke muzikanten hebben je beïnvloed?
Mijn voornaamste gitaarinvloeden zijn B.B. King, Albert Collins en Albert King.

Bluesgitaristen dus. En wat vind je van de huidige gitaristen?
Jeff Beck is ook een grote inspiratiebron voor mij. Een paar jaar geleden heb ik met hem getoerd en sindsdien ben ik een grote fan van hem. Ik zag hem eind zestiger jaren met Rod Stewart optreden en hij blijft zijn gitaarspel innoveren. Yeah he does, doesn’t he!

Kun je iets vertellen over je laatste CD ‘Fight for my soul’?
Ik denk dat die CD qua stijl iets anders is ten opzichte van mijn eerdere albums. Wat betreft de songwriting op ben ik het meest trots op deze CD. Er staan songs op die ik 10 jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Ik werd aangemoedigd om een paar songs op de plaat te zetten, die echt verschillend zijn van mijn eerdere werk. De meeste songs die ik schrijf zijn overigens geen blues songs…it all comes very naturally.

De laatste nummers op het album verschillen erg van de eerste nummers. Het begint met blues rock en het eindigt met gevoelige songs. Een nummer wat ik erg goed vind is: ‘I’ll always be’. Gaat dat over jezelf?
Oh yeah thanks! ‘l’ll always be’ gaat over…Ik laat het graag open voor de luisteraar, maar mijn interpretatie is dat die man in het nummer een componist die verliefd is op een danseres en haar in al zijn stukken laat voorkomen. Hij representeert God en die danseres dat zijn wij eigenlijk.

De song ”Fight for my soul’ gaat echt over jou. Is het niet?
Yeah! In het eerste couplet is een (fictief) verhaaltje te horen over een meisje dat verder gaat. In dat nummer zit veel van mijzelf.

Wat zijn je korte termijn plannen? Ja gaat nu naar België en komt dan terug in Nederland.
Yeah en we gaan ook optreden in Frankrijk, Duitsland en voor de eerste keer in Warschau.

Dank je wel voor het interview.
Jij ook erg bedankt!

Jonny Lang speelt op 6 juli a.s. in Vredenburg, Utrecht

Op 8 juli a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan de CD ‘Fight for your soul’ en is ook een interview met Jonny Lang te horen. (Wijzigingen voorbehouden.) Het programma is ook hier te beluisteren.

Foto (c) Jan Marius Franzen

Deel: