graham-parker-and-the-rumour-ticketsWoensdag 11 juni staat Graham Parker op het podium in het Amsterdamse Paradiso. En ja, met The Rumour, de band met wie de Engelsman tussen 1977 en 1981 richting gaf aan de overgang naar een nieuw muzikaal tijdperk en muzikanten als Joe Jackson en Elvis Costello inspireerde.

Ter voorbereiding zes vragen en antwoorden over Graham Parker.

Hoe en wanneer begint Graham Parker met het maken van muziek? In 1971 besluit de bijna 21-jarige  Graham Parker te gaan reizen. Na een verblijf in Parijs, reist hij vervolgens een jaar door Marokko. Daarna werkt Parker in Gibraltar in een supermarkt en in de haven. Na werktijd speelt hij in een lokale bar zo nu en dan op zijn gitaar. Parker sluit zich aan bij een lokale band en treedt op in nachtclubs in Tanger. Eénmaal terug in Engeland plaatst hij in 1974 in het blad Melody Maker een oproep om een band te formeren.

Ontstaat zo The Rumour? Nee, na de oproep ontmoet Parker via via een zekere Dave Robinson. Robinson wordt zijn manager maar is ook manager van  onder meer Brinsley Schwarz, een pubrock band vernoemd naar voorman Schwarz met onder meer Nick Lowe. Brinsley Schwarz richt later The Rumour op. Robinson ‘koppelt’ Parker aan The Rumour.

Wanneer verschijnt hun eerste album? Dat is ‘Howlin Wind’ in 1976. Het album is een mix van rock and roll, folk, reggae en Rhytm & Blues muziek en wordt door de (Engelse) muziekpers lovend onthaald en beschouwd als één van de beste albums van dat jaar. De minihit ‘Don’t ask me questions’ levert Parker het imago van ‘Angry young man’ op.

Toch blijft de grote doorbraak uit. Waarom? Goede vraag. Voor vriend, vijand, collega muzikanten en pers een raadsel. Nog steeds. Bij toeval scoort Parker in 1977 in Engeland na een optreden in Top of The Pops nog wel een hit met een cover van The Trammps, ‘Hold Back The night”. Een nummer dat alleen op EP verschijnt. Maar  de verkoopcijfers van zijn albums – ondanks lovende kritieken van collega’s en pers- vallen tegen. Nota bene door Graham Parker geïnspireerde muzikanten als Elvis Costello en Joe Jackson ‘scoren’ beter.

Staat het album ‘Squeezing out Parks’ uit 1979 staat nog steeds in de Top-500 lijst van beste albums aller tijden van het blad Rolling Stone?. Ja, ergens tussen plek 300 en 400. Het album is geproduceerd door top producer Jack Nitzsche en wordt gezien als een klassieker in het pubrock genre.  Het album ‘The Up Escalator’ uit 1980 met bijdragen van onder meer Bruce Springsteen is Parker’s best verkochte album en staat zelfs wekenlang nummer 1 in ranglijsten van bladen als muziekkrant OOR.  Leuk, maar ook nu blijft het grote succes achterwege.

En daarna?  De wegen van Parker en The Rumour scheiden. In de jaren tachtig woont Graham Parker in de Verenigde Staten. Tussen 1982 en 2011 verschijnen nog tientallen studio-, live-, solo- en verzamelalbums. In 2011 volgt een hereniging met de originele bandleden van The Rumour. Een hereniging die na 31 jaar leidt tot een nieuw album van Graham Parker & The Rumour ‘Three Chords Good” en een reeks optredens zoals woensdag in Paradiso. Gaat dat zien.

Deel: