Zwarte Cross is HET meerdaagse festival van het Oosten, tegen de Duitse grens aan in Lichtenvoorde. Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juli is het feest zoals dat alleen in de Achterhoek gevierd kan worden. Inmiddels heeft Zwarte Cross 254 podia waarvan er 19 zijn waar live muziek gespeeld wordt. The Meltdown is de laatste die er in 2013 bij gekomen is, een verlaten kerncentrale voor alleen de meest zwetende en swingende gitaarbands. En uiteraard andere podia zoals de Theatertent op de Theaterweide, Reggaeweide, Roadhouse (underground rock bands), The Bayou (rootsmuziek zoals soul en blues), Rock ‘N Roll Circus, Tiroler Hutte (Oktoberfest in het klein), Loco Arena (discoshow) en Club Boogaloo (funk and soul). Qua programmering staat er een diverse mix van DJ’s, theateracts en natuurlijk veel bands in verschillende genres. Rock, pop, blues, metal, ska, reggae, folk, singer/songwriter, alternatieve muziek etc. De reeds bekende muzieknamen zijn onder andere Airborne, The Presidents of the United States, Amsterdam Klezmer band, BZB, Birth of Joy, Red Fang, Rowwen Heze, The Animen, Jett Rebel, The Fratellis, Valient Thor, Fragment, The Kik, Sven Hammond Soul, Krach, Gomes en Taymir.

Zwarte Cross heeft naast muziek en theater ook alle dagen motorcross, in vele categorieën met klinkende namen als Calimeroklasse, kleuterklasse en ‘Bed Peace’ klasse, geïnspireerd op de ‘Bed-in’ van John Lennon en Yoko Ono om zo een statement te maken voor een beetje meer vrede op de wereld. Verwacht allerlei creaties als een bed, matras of divan op wielen! Podia die met de motorcross te maken hebben, zijn  Mozem Dome (uitkijk op motorcross) en het Beulenpodium, waar een beul gediskwalificeerde motorcrossers hun crossmotor afneemt en deze aan gort slaat.

Wat een gave namen zijn er vandaag bekend gemaakt: vrijdag staan zowel Alain Clark en Mozes & the Firstborn op het festival, in Club Boogaloo respectievelijk de Roadhouse. Zowel Douwe Bob als Seasick Steve staan zaterdag op het hoofdpodium, Peter Pan Speedrock in de Roadhouse en de TenTemPiés in de Megatent.

Meer informatie op de website van Zwarte Cross.

Deel: