Wat een geweldige week is dit, zeg! Word ik eerst welhaast zalig om de oren geslagen door de plaat ‘Fire’ van BRUUT!, ligt er al weer een jazz-album van Nederlandse bodem op me te wachten. En wat een plaat is het, zeg! The Daan Herweg Trio, met Pat Cleaver & Tuur Moens. ‘Lucid Musings’ neemt de luisteraar vanaf nummer 1 op de CD (‘Cupid’s Game Theory’) mee op een fantastische reis door de verschillende “musings”, maar met één rode draad … prachtige jazz. Heel, heel erg mooi opgenomen.

Normaliter noem ik de opnamestudio niet, maar daarvoor maak ik nu een uitzondering. Key Element Music Studio te Amsterdam. Mensen, wat mooi. Het is alsof Daan achter me zit, te spelen op mijn piano. Ik kijk dan ook af en toe een keertje om, om te kijken of het niet echt zo is. Het is niet echt zo. Dat hebben de mensen van Key Element Music Studio prima gedaan, chapeau!

De piano van Herweg doet op Lucid Musings bij tijd en wijle denken aan die van Jarrett en hier en daar klinkt er een voorzichtige Corea doorheen. Het trio speelt zoals alleen de beste trio’s dat doen: samen als één. Het woord trio is dan ook enkelvoud, een drie-eenheid. En sommige trio’s vergeten dat nog wel eens, die spelen met z’n drieën. En da’s niet hetzelfde, moet u weten. Dat weet (dat weet ik), maar ik wil het toch nog maar even gezegd hebben.

Hele, hele dikke duim voor elke seconde op ‘Ludic Musings’. Maak daar twee duimen van. Bravo. (10/10)(Key Element Music)

Deel: