shezoo coverBij het zien van het gehavende pakketje uit Zürich dat ik uit mijn brievenbus haal, kan ik als wel opgevoede jongen met moeite een vloek onderdrukken. Ik kijk al enige tijd uit naar het nieuwe album van SHEZOO, hun vorige CD ‘Open Zoo’ kon mij zeer goed bevallen, maar ik had niet gedacht een pakketje te ontvangen waar een vrachtwagen over heen gereden was. Gelukkig bleef de schade beperkt tot “blikschade” en bleef de CD zelf ongedeerd. Ik had een heel andere inleiding in gedachten maar de symboliek hier achter is dat SHEZOO met ‘Change’ een ijzersterk album afgeleverd heeft!

SHEZOO is een Zwitserse band zonder Zwitsers (?) en bestaat voor driekwart uit “dames”. Front-vrouwe Natacha komt uit Elsloo (Limburg), maar blijkbaar waren de Limburgse heuvels niet hoog genoeg voor haar zodat ze naar Zwitserland vertrok, waar ze de Oostenrijkse Joey (bas) en de Duitse Dana (drums) ontmoette. Ook gitarist Micha is van Duitse afkomst en is het enige mannelijke bandlid. Dit even ter introductie omdat de band in ons land nog niet zo bekend is. Dat kan met dit nieuwe album dat vanaf 25 april in de schappen ligt in één keer veranderen, want de band heeft met dit album een flinke sprong voorwaarts gemaakt.

‘Change’ staat voor verandering en die verandering merk je ten opzichte van ‘Open Zoo’ overduidelijk. De meest in het oog en oor springende verschillen zijn het mooiere artwork op ‘Change’, het vollere geluid en de beter uitgewerkte composities. Ook de backing vocals komen beter uit de verf en last but not least: de stem van front-vrouwe Natacha klinkt “vrouwelijker”.

Deze andere manier van zingen pakt helaas niet altijd even goed uit. ‘Realize’, dat ik een paar keer live gehoord heb, is beter af met haar rauwe, bijna mannelijke stem. Nu klinkt het een beetje geforceerd en dat doet de song geen goed. Dit is dan wat mij betreft ook het enige minpuntje tussen bovengenoemde pluspunten. De CD staat bol van de metal/hardrock en bevat invloeden uit de 70er en 80er jaren rock. SHEZOO verpakt dat wel in een eigentijds jasje.

Na de titeltrack krijg je geen kans om op adem te komen want het gaat meteen volgas verder met ‘Life’. De punk invloeden, op ‘Open Zoo’ ruimschoots aanwezig, staan op ‘Change’ op een laag pitje al wil het waakvlammetje op ‘Hero’ nog wel een beetje aanwakkeren. Het nummer bevat ook een prachtige, rustige passage en rolt er, tijdens de eerste draaibeurt, samen met ‘Live And Let Live’ meteen als persoonlijke favoriet uit.

Om in de stijl der 80er jaren te blijven heeft men met ‘Remember Me’ en ‘Black Tears’ ook ruimte ingebouwd voor 2 ballads waarbij de laatste als een powerballad de speakers uit knalt. Op ‘Salvation’ is een glansrol voor Joey weggelegd, haar groovende bas blijft na de intro dominant aanwezig en behoort daardoor voor mij ook tot de top 3 van dit prima album dat mij niet teleur stelt. Ten opzichte van ‘Open Zoo’ is ‘Change’ een meer gepolijst, maar ook meer volwassen album geworden dat zich tot een groter publiek richt. Het zal dan ook niet lang meer duren vooraleer SHEZOO in één adem met die andere Swissrock giganten als Gotthard, Shakra en Krokus genoemd gaat worden. (8/10)(Sonic Revolution)

Deel: