Per 1 augustus 2015 wordt Peter Dijkstra de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Hij volgt de Est Risto Joost op, die sinds 2011 verbonden is aan het Nederlands Kamerkoor. “Ik heb mij altijd zeer nauw met het Nederlands Kamerkoor verbonden gevoeld en na een 10-jarige periode als vaste gastdirigent voelt het chef-dirigentschap als een heel natuurlijke stap,” aldus Peter Dijkstra. “Ik zal er alles aan doen om het koor in deze nieuwe fase tot grote hoogten op te stuwen. Voor mijn gevoel is bij het Nederlands Kamerkoor de ´sky the limit´!”

“Peters komst is van grote waarde voor de ontwikkeling en ambitie van het Nederlands Kamerkoor. Het is bovendien een enorme impuls voor de rijke Nederlandse koormuziektraditie,” zo stelt algemeen directeur Tido Visser. “Peter Dijkstra is een dirigent met een grote internationale reputatie, hij behoort tot de absolute wereldtop. Hij heeft een zeer frisse en verrassende kijk op muziek en is bovendien een warm pleitbezorger voor de talloze amateurkoren die ons land telt. Ook dat vinden we als Nederlands Kamerkoor belangrijk.”

Investeren in educatie en participatie maakt onlosmakelijk deel uit van de missie van het Koor. Nederland kent duizenden amateurkoren en talloze jeugd- en kinderkoren. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt coachings, workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma voor zijn eigen concerten.

Tot 1 augustus 2015 is de leiding van het Nederlands Kamerkoor nog in de vertrouwde handen van Risto Joost. Tido Visser: “Risto heeft ervoor gezorgd dat het Nederlands Kamerkoor artistiek kerngezond is. Daarvoor zijn wij hem bijzonder dankbaar. We kijken uit naar een prachtig seizoen 2014-2015 onder zijn leiding.”

Peter Dijkstra tekent een contract voor 5 jaar met een optie voor 2 jaar. Hij blijft naast zijn chef-dirigentschap bij het Nederlands Kamerkoor ook verbonden aan het Zweeds Radiokoor, waar hij sinds 2007 werkzaam is als chef-dirigent. Tot zomer 2016 staat Dijkstra bovendien als artistiek leider onder contract bij het Chor des Bayerischen Rundfunks in München.

Deel: