Als er iets meteen opvalt aan het debuutalbum The Spy van het Luxemburgse Monophona, dan is het wel een fascinerend contrast tussen een singer-songwriter en een dj-producer. De drie muzikanten leveren een eigenzinnige cd af met een rijkdom aan intens en fris klinkende liedjes. Monophona ontstaat in 2010 uit een ontmoeting tussen Claudine en Chook. Laatst genoemde raakt als tiener in de ban van plaatjes draaien en ontwikkelt zich tevens als een fanatieke drum ‘n’ bass producer, bezeten van het creëren van geluiden.

Zangeres en gitariste Claudine raakt geïnspireerd door akoestische georiënteerde singer-songwriters als Joni Mitchell en Van Morrison en tourt met een folk-rockband. Aanvankelijk zijn de twee musici niet op de hoogte van elkaars windrichtingen, maar de open kijk voor samenwerking leidt tot een artistieke culminatie.

Monophona – The Spy

Uniek
The Spy levert een unieke sound op die persoonlijk klinkt. Met name rustige liedjes voeren de boventoon met een op het eerste gehoor lounge-achtig karakter. Maar waar een hoop zonnige chillout liedjes makkelijk wegdobberen door vertrouwde structuren, klinkt Monophona melodieus uitdagender en daarmee innovatiever. Claudine fascineert in haar poëtische teksten met een timbre en intonatie à la Björk en Edie Brickell. Chook creëert voor zijn muzikale partner een elektronisch geluidstapijt vol met genuanceerde effecten die haar teksten een betoverende laag meegeven. Om de dynamiek te verhogen wordt het duo in de studio – en ook op het podium – versterkt met drums en percussie van medemuzikant Jorsch.

Sziget
Het Luxemburgse trio timmert goed aan de weg. In 2013 stonden ze al op onder andere Sziget in Boedapest en Eurosonic Noorderslag in Groningen. Daarnaast traden de musici op als support act voor onder meer Flink en Elektro Guzzi. Monophona klinkt bijzonder en zeker niet alledaags. Een vernuftige mengeling van twee muzikale ingrediënten die wel meerdere luisterbeurten vereist, omdat je gaandeweg steeds meer details ontdekt. Maar in die finesses onthult zich een bijzondere schoonheid die je doet verlangen naar meer. Fraai! (8/10) (PIAS/Rough Trade).

Foto (c) Joel Nepper

Deel: