Band Of Friends is bij de blues- rock liefhebbers, en dan met name de Rory Gallagher fans allang geen onbekende meer. Deze in 2011 opgerichte formatie, die Gallagher’s leven en muziek eert, toert veelvuldig door Europa en scoort daarbij hoge ogen bij zowel jong publiek als bij de oudere die-hard fans die Gallagher nog live aan het werk hebben gezien. Naast de uit Amsterdam afkomstige gitarist/zanger Marcel Scherpenzeel bestaat de band uit de originele bandleden van Rory Gallagher, de Ierse bassist Gerry McAvoy en de Schotse drummer Ted McKenna.

Marcel Scherpenzeel is geen onbekende in de Nederlandse en internationale blues-scene. Marcel is een gitarist en zanger van groots formaat die naar mijn bescheiden mening zowel de zang als het gitaarspel van Rory Gallagher als geen ander weet te benaderen. Bassist Gerry McAvoy was maar liefst 21 jaar (1970-1991) trouw lid van Gallagher’s begeleidingsband en drummer Ted McKenna nam in de periode 1978-1981, waaronder de legendarische Rockpalast concerten plaats achter de batterij.

Onlangs bracht het drietal een DVD/CD uit met de titel “Too Much Is Not Enough”. Op de CD, of beter gezegd de EP staan zeven nummers waarvan er zes door de band zelfgeschreven zijn en een cover, het schitterend countryrock nummer “If I Had A Reason” van hoe kan het ook anders Rory Gallagher. Maar ook de zelfgeschreven nummers, de bluesrockers “Dreamcatcher”, “Leap Of Faith”, “Sing It With The Band” en ” Succubus”, het Southern Rock achtige “I Don’t Cry” en het ZZ Top achtige “Body and Soul” zijn van grote klasse! En ik moet zeggen… Ik ben aangenaam verrast en kan niet wachten tot hun eerste echte volwaardige cd uitkomt, want met deze debuut EP laat de band horen dat ze de status van Gallagher coverband inmiddels wel ontstegen zijn.

bandofriendcdcover

Wat ook zeer leuk is dat er bij de EP een DVD van het concert wordt meegeleverd. De opnames van de DVD werden op 30 april 2013, onder toeziend oog van zéér enthousiaste fans gemaakt in de Kulturhalle in Remchingen, Duitsland. En het eindresultaat is er een om de vingers bij af te likken. De concertregistratie geeft een perfecte weergave van wat er zich die avond in Remchingen heeft afgespeeld namelijk een weergaloos concert, waarin elf Rory Gallager nummers, “Continental Op”, “Do You Read Me”, “Off The Handle”, “Bought & Sold”, “Philby”, “Laundromat”, “Secret Agent”, “Tattoo’d Lady”, “Bad Penny”, “A Million Miles Away” en “Shadowplay” met veel plezier, power en vakmanschap ten gehore worden gebracht. Scherpenzeel, McAvoy en McKenna waren die avond in topvorm en zetten een ijzersterk optreden neer waar je ‘U’ tegen zegt! Kortom, een juweeltje die voorlopig nog wel even in onze DVD speler blijft zitten! (10/10) (Bertus Distributie).

Deel: