Cabaretier Leon van der Zanden tourt momenteel door de Nederlandse theaters met zijn avondvullende theatervoorstelling ‘Rebel’. In december 2013 presenteerde de cabaretier na afloop van zijn voorstelling in Tilburg zijn nieuwe DVD ‘Vruchtvlees’. Wij bekeken een exemplaar van deze voorstelling die in 2011 en 2012 door de Nederlandse theaters tourde.

Cabaretier Leon van der Zanden presenteerde op 12 december 2013 in Tilburg zijn nieuwe DVD genaamd Vruchtvlees. Op deze DVD staat zijn volledige avondvullende theaterprogramma waarmee hij ruim twee jaar door de Nederlandse theaters tourde. Het was een ludieke gebeurtenis, na het slotapplaus overhandigde theaterdirecteur Rob Steen de allereerste DVD aan Leon. Een bijzondere gebeurtenis waarbij beiden personen heel even stil konden staan. De voorstelling Vruchtvlees ging namelijk in Tilburg in Première en dat was voor Rob Steen zijn allereerste première als theaterdirecteur van Theaters Tilburg. Na deze overhandiging besloot Leon op geheel eigen wijze ook iets terug te doen. Hij doneerde aan Rob Steen zijn eigen vruchtvlees wat vanaf de portaalbrug boven het toneel over Rob gegoten werd.

leon-van-der-zanden-vruchtvlees-(dvd)Vruchtvlees was het zesde avondvullende theaterprogramma dat Leon van der Zanden naar de Nederlandse theaters bracht. Leon begint deze voorstelling met een dialoog over zijn ervaringen die hij heeft gehad in de wachtkamer bij de dokter. Hij vertelt over hoe een breed gespierde man zonder nek zijn huilende zoon ‘Milan’ behandelt. Hij ontwikkelt sympathie voor deze huilende jongen en verzamelt moed om hem te gaan troosten. Als uiteindelijk de moedige Leon hem even later met alle goede bedoelingen een ijsje aanbied schreeuwt het jonge jongetje ‘Tuurlijk wil ik geen ijsje, kut-Marokkaan!’. Wat het ijs in theater de Blauwe Kei in Veghel doet breken…

Hoewel Leon van der Zanden over voldoende capaciteiten beschikt om een krachtig programma weg te zetten is de voorstelling Vruchtvlees soms wat cliché. Leon zakt een soms een beetje weg in de inmiddels welbekende (standaard) cabarethumor. Zo blijft hij regelmatig terugvallen op een PVV-stemmer in de zaal en imiteert hij een Tel-Sell reclame. Het is vermakelijk om naar te kijken maar toch ook wel heel erg makkelijk in elkaar gestoken.Het is dan ook mooi om te zien dat Leon van der Zanden met zijn nieuwe voorstelling ‘Rebel’ een hele andere weg in is geslagen. Daar waar hij met de voorstelling Vruchtvlees zich vooral focust op zijn eigen dagelijkse leven en standpunten weet hij met de voorstelling Rebel een ware theaterervaring te creëren. Dit zorgt er wel voor dat je bij Vruchtvlees een beetje een Cabaret 1.0 gevoel krijgt terwijl cabaret 2.0 al weer even meegaat.

Is Vruchtvlees dan een slechte theatervoorstelling? Nee, absoluut niet! Leon weet de voorstelling prima in te kleden tot een mooi geheel. Doordat hij in Vruchtvlees ook zijn gevoelige kanten laat zien brengt wordt de afstand tussen het publiek en Leon vrij klein. Zo vertelt hij over zijn liefdesverdriet en over hoe het voelt om uiteindelijk alleen te zijn. Hij zoekt de interactie op met het publiek en zijn verhalen zijn boeiend maar bovenal grappig. Voor die luttele 15 euro waarvoor deze DVD in de winkel ligt moet je hem dan ook zeker als cabaretliefhebber niet laten liggen!

Deel: