De musical Afblijven kende wat kleine opstartproblemen toen hij 26 januari in première ging. Een groot deel van de zes koppige cast blesseerde flink onder een van de eerste try-outs. Inmiddels tourt de musical toch gewoon door Nederland en weet zij met het welbekende verhaal van Carry Slee vele vele jeugdige harten te stelen. Wij bezochten deze voorstelling in Tilburg.

Afblijven vertelt het verhaal van de onzekere Melissa (Reneé de Gruijl) die droomt van een carrière als danseres. Als ze uiteindelijk via haar vriend Jim (Marco Hoving) hoort dat er audities zijn bij popzangeres Suzy (Robin van den Heuvel) twijfelt ze geen seconde, daar moet ze bijzijn! Ze doet succesvol auditie en Suzy besluit de samenwerking met Melissa aan te gaan. Voor Melissa dé kans van haar leven! Maar het blijkt allemaal toch lastiger dan het leek. De wens om beroemd zijn en carrière maken zorgt er bijna voor dat Melissa alles verliest wat ze lief heeft. Haar beste vriend Jordi (Gijs Stallinga) doet er alles aan om te voorkomen dat Melissa doorslaat. Hij neemt de zorg over haar en probeert haar te overtuigen dat dit niet is hoe zij echt is. Maar als hij even later Melissa vol gestopt met drugs samen met stagiair Jim betrapt in de lokale discotheek is ook voor hem het einde zoek. Maar echte liefde overwint altijd alles en zo weet de smoorverliefde Jordi zijn liefde van zijn leven uiteindelijk van haar eigen ondergang te redden.

De musical Afblijven kent een vlotte structuur die vooral voor jeugdige kijkers erg prettig kan zijn. De verhaallijn en de hoofdpersonages vormen zich in hoog tempo waardoor laagdrempeligheid gecreëerd wordt. Zo is hoofdpersonage Melissa verslaafd aan pillen terwijl we haar op het toneel nooit zien gebruiken en heeft vader (Michel Sorbach) een dialoog met zijn overleden vrouw waar voorheen niet over gesproken werd Deze korte maar krachtige scènes zijn overzichtelijk en hebben ook zeker een functie. Het dialoog van vader met zijn overleden vrouw resulteert uiteindelijk in een groot schuldgevoel gericht naar Melissa vanwege het feit dat haar moeder ook overleden is aan overmatig drugsgebruik. Desondanks de musical erg hip en jeugdig is ingericht worden via deze weg op een luchtige wijze maatschappelijke onderwerpen aangesneden die momenteel erg leven onder de jeugd.

Hoewel de cast aan het begin van de voorstelling qua zang wat moeilijk op gang komt weten ze zichzelf wel herpakken. De zes castleden stralen veel energie uit richting het publiek, met daarbij als uitspringer Lissane Schutl die de rol van de nuchtere Fleur vertolkt. Haar droge humor valt goed in het publiek. Zo zien we haar vol overgave zoenen met een groene winterjas waarvan zij droomt dat het haar droom-vriendje is. De zaal giert het uit van het lachen maar Fleur blijft haar nuchterheid vasthouden. We mogen dan ook wel stellen dat voor een jonge cast als deze, er acteerwerk op hoog niveau afgeleverd wordt!

De musical Afblijven laat zien dat we de komende jaren nog veel mogen verwachten van ‘Home Made Productions’. Regisseur Dick van de Heuvel heeft het welbekende verhaal van Carry Slee omgevormd tot een vlotte en jeugdige musical die geschikt is voor jong en oud. Een aanrader.

Deel: