Cyprus, een land én eiland dat ongeveer 65 km ten zuiden van Turkije ligt, is niet echt bekend onder vakantiegangers maar mag zich door haar rijke cultuur, heerlijke keuken en mooie bezienswaardigheden zeker het grote geheim van Europa noemen. Of het geheim van Azië, want geografische gezien behoort het land daartoe en niet tot Europa. Wie opzoek is naar een vakantieland met een hoge zonzekerheid zit op Cyprus helemaal gebakken. Van mei tot en met september regent het er bijna niet en in juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 34 graden! Volgens de legende is Cyprus tevens het geboorteland van Aphrodite (de godin van de liefde) en het land heeft daarnaast echte traditionele volksmuziek. De Cyprioten, die eigenlijk een mengelmoes zijn van Turken en Grieken, hebben hun eigen cultuur hoog in het vaandel staan. Zelfs de overheid geeft zeer hoge prioriteit aan kunst, cultuur en muziek en de Cyprioten willen kost wat kost de eigen identiteit behouden. Een uniek land met een uniek muziekverhaal. Ontdek Cyprus en laat je verrassen door de culturele en muzikale geschiedenis van dit veelzijdige vakantieland.

Cyprus kent een lange muzikale geschiedenis, die terug te voeren is naar het begin van de 15e eeuw. Vanuit Centraal Europa (m.n. Frankrijk) kwamen de invloeden van de klassieke muziek van die tijd in Cyprus terecht en het land groeide al gauw uit tot dé plek van de “Subtiele Kunst”. De Ars subtilior, zoals deze muziekstroming ook wel genoemd werd, heeft een aantal karakteristieke elementen waaronder de complexe ritmes en de verschillende stemmen die onderling ook nog een ritmisch verschillen. Eeuwen lang werd deze muziek wereldwijd bewonderd en eigenlijk nooit geëvenaard, tot voor een tiental jaren geleden. De muziek werd vastgelegd in de Chantilly Codex, het belangrijkste naslagwerk van composities in dit unieke en complexe muziekgenre. Enkele bekende namen in het genre zijn bijvoorbeeld de pianist Economou en de nog vrij jonge Yannis Kyriakides die veelal conventionele instrumenten combineert met digitale media. Daarnaast heeft Cyprus ook een eigen symfonieorkest dat klassieke muziek speelt.

De muziek van Cyprus is daarnaast ook beïnvloed door de Byzantijnse muziek en kent daarnaast ook traditionele muziekdansen zoals Thetatsia, Sousta en Zeibekiko. Wie zich eens wil wagen aan echte Traditionele Cypriotische volksmuziek kan eens gaan zoeken naar namen als Christo Sikkias of Michael Tterlikas. De band Monsieur Doumany brengt een wat meer eigentijdse uitvoering van de traditionele volksliederen ten gehore. Het land gaat echter ook met z’n tijd mee en heeft bijvoorbeeld talloze rock- en metalbands voortgebracht waarvan de eerste al in begin jaren 70 zijn gestart! Cyprus, een prachtig land dat een echte aanrader is voor de zonaanbiddende muziekliefhebber die ook wel van een snufje cultuur houdt.

Deel: