brokenbells-afterthedisco2014 In 2010 verraste James Mercer (zanger van The Shins) en Brian Burton (beter bekend als Danger Mouse) met hun debuutalbum als Broken Bells. Een geslaagd hobbyproject van beiden heren die op het album indie- en spacerock wisten te combineren. Wat ook uitstekende singles opleverden als ‘The High Road’ en ‘The Ghost Inside’. Daarna bracht James Mercer weer een album uit met The Shins (‘Port of Morrow’ uit 2012), en Brian Burton hield zich bezig met de productie van de albums ‘El Camino’ van The Black Keys en ‘Little Broken Hearts’ van Norah Jones. Maar schijnbaar smaakte het hobbyproject Broken Bells toch nog naar meer, want nu is er een tweede album verschenen: ‘After The Disco’.

De single ‘Holding On For Life’, voorzien van Bee Gees achtige vocalen, deed vermoeden dat ze op dit album zouden flirtten met disco invloeden. Evenals de titeltrack die als tweede single verscheen. Terwijl in opener ‘Perfect World’ en in ‘Control’ de invloed van The Cure niet ver weg lijkt te zijn.

Toch ligt het album grotendeels in het verlengde van hun vorige album. Met een melodieuze akoestische gitaartracks als ‘Leave Me Alone’, ‘Lazy Wonderland’ en ‘The Angel & The Fool’, jaren ’80 invloeden in ‘The Chancing Lights’ en ‘Control’, en een bijna Arcade Fire achtige track met ‘No Matter What You’re Told’. En bij ‘Medicine’ ga je jezelf bijna afvragen op je niet naar Franz Ferdinand zit te luisteren. Afsluiter ‘The Remains of Rock’ had zo op hun vorige album kunnen staan.

Al was dat eerste album over het algemeen toch iets sterker dan dit nieuwe album. Hier en daar dreigt het saai te worden, maar wordt je gelukkig toch weer verrast door één van de sterke tracks op het album. ‘After The Disco’ kan dan ook weer onder de categorie ‘groeiplaat’ geplaatst worden. (8/10)(Columbia)

Deel: