cover(5)The Name bestaat uit een vijftal leden die geen bloed door hun aderen hebben stromen, maar een flinke lading vloeibare passie voor muziek! Je kan hun sound het beste omschrijven als een mengeling van metal, gothic en rock! Krachtig gitaarspel (Silas en Rens), de bonkende drums van Daniel en Mike z’n knallende bass dat één geheel vormt met de stem van Hadassa die haar stem flink de overhand geeft op dit album. Melodieus perfect, met krachtige uithalen waar dat nodig is. Dit alles in combinatie met de grunts van Silas (gitaar). De stem van Hadassa doet mij sterk denken aan de stem van Marlouis Landzaat (Terra), ook zo’n podiumbeest, niets mis mee dus.

De muziek wat uit mijn speakers komt als ‘Unchained’ op staat, doet mij denken aan bands als A New Dawn, Terra, beetje Killswitch Engage, maar zeker ook andere female fronted metalbands. Dat wil absoluut niet zeggen dat The Name geen “eigen” sound zou hebben. Dat hebben deze muziekanten zekers wel. ‘Unchained’ is een sterk album, dat zeker een verrijking is voor dit genre.Hadassa opent sterk met ‘Draw the line’, waarmee mijn aandacht gelijk op scherp staat! Heerlijke stem, begeleidt door knallende en groovy riffs. Het geheel is strak, iedereen heeft duidelijk flink zin gehad om dit album tot een goed samenhangend geheel te maken. Twaalf tracks die stuk voor stuk het beluisteren waard zijn. ‘Imperfect’ (track nr. 4) springt er aardig uit en daar is dan ook een videoclip van gemaakt. De eerste clip van The Name is een feit, en de moeite waard ook! Meer dan de moeite waard en werd opgenomen in De Lichtfabriek.

Ook op het podium is The Name kind aan huis en heeft in zowat alle bekende zaaltjes gestaan met bands als Epica, Delain, Autumn, Xandria en nog wat andere zeer bekende namen uit hun scene. Patronaat, Baroeg, Tivoli, P3, Paradiso, ook deze lijst begint aardig lang te worden! Vul de rest zelf maar in. ‘Unchained’ werd opgenomen in de studio van ex-Textures gitarist Jochem Jacobs (Split Second Sound) en ik mag in alle bescheidenheid zeggen dat dit een zeer goed album is geworden. Het ligt zeker goed in het gehoor en de verscheidenheid aan tracks houdt mij geboeid aan mijn speakers gekluisterd.

De release van Unchained vond plaats op 29 november 2013 in Het Patronaat te Haarlem. Samen met bands als Deadcell en Mindshade (and others) deelden zij het podium. Ik lees er niets anders dan goede berichten van, dus jammer dat ik er niet bij was! Bij deze release zat niet minder dan Arien van Weesenbeek (Epica) achter de drums. Hij neemt voorlopig de drums waar totdat er een waardige vervanger voor Daniel is gevonden.

Unchained is in mijn ogen een zeer geslaagd schijfje geworden met een diversiteit van klanken. Verschillende stijlen gemengd tot een vloeiend geheel. Een ding is zeker, wanneer The Name mijn pad kruist, zal ik ze zeker niet negeren en ze live mee gaan maken! Ben benieuwd hoe deze podiumbeesten het daar doen. Op schijf al super, op het podium waarschijnlijk nog beter!

My final judgement: Een netjes uitgevoerde hoes, uitgebreid met een goed verzorgd boekje met songteksten. ‘Unchained’ is een compleet album en de aanschaf meer dan waard. Zeker als je een liefhebber van dit genre bent, mag het in je verzameling niet ontbreken! The Name… onthou deze naam maar. Ze groeien nog, maar wat mij betreft…”The Sky Is The limit”!(Idee voor een song misschien?) (8/10)(Eigen Beheer)

Deel: