Het is alweer de tweede keer dat folkband Mister & Mississippi een optreden mag verzorgen in de Mezz in Breda. Zoals de band zelf meerdere keren vertelde, was het de vorige keer één groot feest en dat belooft het deze keer ook te worden. Net als de vorige tour heeft Mister & Mississippi singer/songwriter Emil Landman meegenomen om de avond te openen.

In een hoekje van het podium staat de charmante jongeman zijn liedjes aan het publiek te spelen. Helaas lijkt het publiek toch echt voor Mister & Mississippi te komen, zo blijkt door al het gepraat in de zaal. Of is het omdat Emil Landman het publiek met zijn liedjes toch niet zo weet te boeien als hij zelf denkt? De zanger lijkt toch een beetje van zijn stuk gebracht te zijn door het gepraat, en lijkt daarom niet helemaal te kunnen genieten van zijn optreden, en dat is zonde want dat merken de mensen die wel de moeite nemen om te luisteren natuurlijk ook. Toch weet Emil met zijn diepgaande teksten een handjevol mensen wel te boeien en krijgt hij het bij zijn laatste nummer zelfs voor elkaar om het hele publiek stil te krijgen door deze song onversterkt ten gehore te brengen.

Dan is het tijd voor Mister & Mississippi, die onder luid gejuich en geklap het podium betreden. Zoals altijd is de band vanaf noot één super strak en gedisciplineerd en is te zien dat de muzikanten echt genieten van de muziek. Een mix van oude en nieuwe nummers maakt het optreden interessant, waarbij er bij de bekendere nummers luid meegezongen wordt door het aanwezige publiek. Dat Mister & Mississippi geen trucje uitvoert is meteen heel erg duidelijk, de show verschilt behalve de nieuwe nummers en de volgorde van de songs, niet veel van het eerdere optreden in de Mezz, maar toch verveelde het geen moment. De band heeft een geweldige live reputatie en dat hebben ze met dit optreden duidelijk opnieuw waar weten te maken.

Vooral bij nummers als ‘Same Room, Different House’ en ‘Running’ wordt luidkeels meegezongen door het aanwezige publiek. Mooi was ook om te zien dat zowel de monitorman en de lichtman onwijs stonden te genieten van de muziek, wellicht wel het meest van allemaal. Dat Mister & Mississippi zelf nog helemaal opgaat in hun muziek is mooi om te zien, op een gegeven moment gaat de gitarist zo op in één van de bombastische nummers, dat hij met gitaar op de grond valt, meteen weer opstaat, heel verwilderd om zich heen kijkt, en tóch doorspeelt. Goed om te zien dat de heren en dame het spelen van hun nummers nog steeds niet als routine zien, maar er echt ieder optreden voor gaat.

De kracht van de band ligt in het feit dat ze een lied heel klein en ingetogen kunnen beginnen en dan kunnen ombouwen tot iets heel bombastisch. Er zit veel dynamiek in de show En ook lichtshow geeft een geweldige extra dimensie aan het gehele optreden van de band met als hoogtepunt ‘Color Blind’ waar grote lichtbollen voor een bijzonder effect zorgen, wat zorgt voor de nodige ‘ooh’s en aah’s’ uit het publiek.

De nieuwe nummers van Mister & Mississippi maakt nieuwsgierig naar het nieuwe album, dat nog even op zich laat wachten. Maar dat de band de Mezz in Breda wederom heeft laten genieten, is wel duidelijk.

Foto (c) Kim Balster/Archief Maxazine.nl

Deel: