Vrijdag 18 oktober heeft de Fietsersbond een actiedag georganiseerd waarbij fietsers die zonder licht op de openbare weg verschenen, in de schijnwerpers werden gezet. Met behulp van de medewerking van onder anderen So You Think You Can Dance- winnaar Juvat Westendorp, Gregory ‘Shaggy’ Albertzoon, The Partysquad en een compleet team van dansers en een stuntteam werden niet verlichte fietsers getrakteerd op een crashmob, ofwel een iets radicalere versie van een flashmob. Op de muziek van The Partysquad en met teksten van Jayh Jawson werden fietsers verrast op een actiescène die rechtstreeks uit een film zou kunnen komen. Een actie, die waarschijnlijk meer impact heeft gehad, dan waarschijnlijk gebeurd zou zijn wanneer agenten fietsers zonder licht gewoon zouden aanhouden en bekeuren. In plaats van een negatieve reactie zal op deze crashmob waarschijnlijk niets anders dan een erg positieve reactie van het aanwezige publiek zijn gekomen, en de boodschap kwam wel eventjes stukken harder aan.

Waar het de Fietsersbond in feite om gegaan zal zijn is positieve aandacht rondom het voeren van verlichting op de fiets, want het is naturlijk levensgevaarlijk om onverlicht te fietsen. Wat dat betreft kunnen wij het natuurlijk, mede vanwege het muzikale aspect van de actie, compleet eens zijn met deze crashmob van de Fietsersbond en we hopen dat er vaker van dit soort actiedagen in Nederland worden georganiseerd. Belonen werkt in onze ogen sowieso een stuk beter dan bekeuren.

Even nog de regels op een rijtje, want ondanks dat een crashmob leuk is, wil niemand worden aangehouden vanwege het rijden zonder licht. Vier dit wit licht aan de voorkant (en dan hebben we het dus over wit licht, niet over groene knipperledjes) en een rood lampje EN reflector aan de achterkant. Reflectoren in je banden en jij gaat goed verlicht de straat op! Oh, en zet die koptelefoon gewoon af, want ondanks dat wij natuurlijk ook van muziek houden, willen we wel horen wie of wat er achter ons rijdt…


Dit artikel is gesponsord door de Fietsersbond.

Deel: