The T.S. Eliot Appreciation Society is het pseudoniem waar de Utrechtse singer-songwriter Tom Gerritsen achter schuil gaat. Vernoemd naar de Amerikaans-Britse dichter, toneelschrijver en literatuurcriticus T.S. Eliot die een grote inspiratiebron was voor zijn muziek. Na zijn middelbare school ging hij 2 jaar door de Verenigde Staten met een gitaar om hier en daar op te treden. Daarna kwam hij terug om zijn eerste EP op te nemen die vorig jaar verscheen. En nu is er een volledig studio album met 10 folknummers.

Want Amerikaanse folk invloeden zijn overduidelijk terug te horen in alle 10 de nummers.The TS Eliot Appreciation Society - A New History - Artwork - kopie Het eerste nummer ‘The Dreadnought Hoax’ doet sterk denken aan The Tallest Man on Earth en de jonge Bob Dylan van begin jaren ’60. Ook in de sobere tweede track ‘A Clever Choice’ doet hij aan die jonge Dylan denken door de lange uithalen en de mondharmonica.

Die sobere en donkere sfeer klinkt door in het gehele album. Vrolijk wordt het nergens. Maar eentonig wordt het niet. Zo is er in ‘The Conversation’ en ‘These Memories’ een zeer welkome toevoeging van blazers. En wordt er in ‘The Wicked Messenger’ door ritmes en strijkers langzaam toegewerkt naar een climax.

Het enige nummer wat uit de toon valt is ‘The Saddest Day’ waarbij de uithalen van Gerritsen net iets te veel van het goede zijn. Dat nummer is de enige vreemde eend in the bijt. Want op de andere 9 tracks wordt het sober gehouden. Waarmee ‘A New History’ een mooi intiem indiefolk album is geworden dat goed past in de folk revival van de afgelopen tijd. (7,5/10)(V2 Records)

Deel: