De Portugese zangeres Dulce Pontes treedt ter gelegenheid van haar 25 jaar in muziek 18 oktober op in Heerlen (Parkstad Limburg Theaters) en 19 oktober in Eindhoven (Muziekgebouw Frits Philips). In 2010 trad ze op in Carré tijdens een optreden waarin ze bewees muzikale grenzen te overschrijden: van fado naar Portugese folklore, Piazzola’s tango en Arabisch getinte muziek. In 2009 bracht ze de dubbelCD Momentos uit met onder andere haar grote hit Canção do Mar.

Dulce Pontes staat nu een kwart eeuw op het podium en viert dit met een wereldtournee. In Napels trad ze op met Ennio Morricone. De toer brengt haar verder naar landen als Griekenland, Italië, Spanje, Roemenië en Canada. Ze zal repertoire zingen dat voortkomt uit twee verschillende projecten: Puertos de Abrigos dat ze volledig in het Spaans zal brengen, met liederen als het door Mercedes Sosa beroemd geworden Alfonsina y el Mar, Camarón’s befaamde La leyenda del tiempo en het originele No te vayas. Het andere project behelst liederen die ze in het Portugees zal zingen en afkomstig zijn van Nudez, een album dat nog in de maak is en in de loop van 2013 zal uitkomen; zoals een bewerking van Fernando Pessoa’s gedicht Nevoeiro. Maar ook Portugese volksmuziek en fado klassiekers als Trova do Vento to Passa en Alfama van Amália Rodrigues.

Dulce Pontes zal zichzelf zoals gewoonlijk begeleiden op piano bij haar eigen composities; ze heeft haar band kleiner gemaakt om zo meer een intieme sfeer te kunnen creëren.

Deel: