De nominaties voor de Edison Jazz/World zijn op zondagavond 6 oktober bekendgemaakt in het programma Co Live! op Radio 6. De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap van Imme Schade van Westrum. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De winnaars worden half november bekendgemaakt. De Edisons worden uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven op 21 november 2013.

Genomineerden Edison Jazz/World 2013

Jazz Nationaal

Peter Beets – Portrait of Peterson (Rough Trade Distribution)peterbeets-1

Als iemand in Nederland een ode kan brengen aan Oscar Peterson, dan is dat Peter Beets. En hij deed het. In New York, met bassist Reuben Rogers en een van Peterson’s eigen drummers: Greg Hutchinson. Zonder hem te imiteren, hoor je de stijl van Peterson en zijn composities.

Reinier Baas – Mostly Improvised Instrumental Indie Music (Mainland Music)

Reinier Baas en zijn generatiegenoten hebben naast jazz heel veel naar andere muziek geluisterd, dat hoor je bij de eerste maten van de plaat. Geen hokjes, geen grenzen. Dit is een van de meest spannende en eigenwijze jazzbands van nu.

Randel Corsen – Symbiosis (Challenge Records Int.)

Een muzikale symbiose van jazz en alle invloeden die de Antilliaanse Corsen in zijn leven heeft opgedaan. En een krachtige symbiose tussen Corsen en de drie muzikanten die hij speciaal uitkoos voor dit project. Met prachtige eigen composities.

Jazz Internationaal

Brad Mehldau Trio – Where Do You Start (Warner Music)

Mehldau maakt op deze eigen trio plaat een geslaagde koppeling met  jazzklassiekers – van Clifford Brown, Sonny Rollins, Johnny Mandel – en popsongs van Billy Roberts, Nick Drake en Elvis Costello.

Ibrahim Maalouf– Wind (Harmonia Mundi)

IbrahimMaalouf2011_2(c)DenisRouvreDeze uit Libanon afkomstige trompettist verwijst op zeer muzikale wijze naar iconische jazz uit het midden van de vorige eeuw. Maalouf inspireerde zijn muziek op de melodische Miles Davis van Kind of Blue en Ascenseur pour l’échafaud.

 

 

 

Joshua Redman – Walking Schadows (Warner Music)

Wat Redman en zijn producer/pianist Brad Mehldau’s doet overtuigen is de vanzelfsprekendheid waarmee zij de werken van McCartney en Bach integreren met lang beproefde jazz-ballads uit de Great American Songbook.

Jazz Vocaal

José James – No Beginning No End (Universal Music)

No Beginning No End, het vierde album van zanger José James, is een muzikaal hoogtepunt. De loom groovende ritmesectie biedt de perfecte ondergrond voor James’ zwoele, sfeerrijke zanglijnen. José James zingt makkelijk, moeiteloos, fris en smaakvol.

Youn Sun Nah – Lento (Challenge Records Int.) Het album Lento van de Koreaanse jazzzangeres Youn Sun Nah verrast de jury enorm. Elk nummer lijkt een andere benadering te hebben. Soms heel breekbaar en toch overtuigend. De duidelijke invloeden uit de pop en musical maken het toegankelijk. In alles een heel smaakvol album.

Sabrina Starke – Lean On Me (8ball Music)Sabrina Starke

De jury noemt het album Lean on me van Sabrina Starke ijzersterk. Starke doet in alles recht aan de songs van Bill Whithers. Een erfgoed waar je normaal gesproken afblijft, maar door Starke zo mooi uitgevoerd, dat het echt wat toevoegt.

World

Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza – Perfect Vision: The Esquivel Sound (Basta Music)

Perfect Vision  is een prachtig en perfect uitgevoerd eerbetoon aan de ten onrechte bijna vergeten bandleider Juan Garcia Esquivel.  Minutieus reconstrueerde het Metropole Orkest de fantastische en nog steeds exotische muziek.

Buika  – La Noche Mas Larga (Warner Music)

De jury heeft het album La Noche Mas Larga van Buika genomineerd, omdat Buika de meest uitgesproken en herkenbare nieuwe stem in de wereldmuziek is. Een nominatie kan dan niet uitblijven.

 Richard Bona – Bonafield (Universal Music / Blue Note)

De jury nomineerde Bonafied van Richard Bona vanwege de prachtige melodieën en verhaallijnen. Bona laat het moeiteloos samenvloeien in een geheel eigen stijl op deze ingetogen plaat, waarop zijn omfloerste stem solo en a capella prachtig tot zijn recht komt.

Het document

Billie Holiday – The Complete Billie Holiday Collection (Sony Music)

Fraaie boxset met de complete gloriejaren van jazzzangeres Billie Holiday. Dankzij de nieuwste digitale restauratietechnieken klinken deze opnames uit het 78 toeren tijdperk hier beter dan ooit tevoren.

North Sea Jazz, Legendary Concerts (V2 Records)

Een schitterend verzorgde serie cd’s met muzikale hoogtepunten van diverse nationale- en internationale solisten, uit het rijke North Sea Jazz Festival archief. De jury juicht dit initiatief van harte toe.

Instant Composers Pool – Complete boxed catalogue, limited edition (Challenge Records Int.)

De overstelpende hoeveelheid opnames van dit unieke ensemble vormen tezamen met het prachtige artwork een bijzonder waardevol document over dit memorabele tijdperk uit de vaderlandse geïmproviseerde muziekgeschiedenis.

Op donderdag 21 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars zullen met Het Metropole Orkest hun repertoire ten gehore brengen. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door oeuvreprijswinnaar Marcus Miller. Presentatie is in handen van Co de Kloet. Kaarten voor het evenement zijn te verkrijgen via het ticketbureau van het Muziekgebouw Eindhoven, telefoon 040 244 20 20 of via www.muziekgebouweindhoven.nl. Een radio-uitzending van het prestigieuze evenement op 21 november is live te volgen op Radio 6.

Deel: