Schuin aan de overkant van het afgebrande gemeentehuis van Aalst-Waalre vindt Kempenerpop plaats, een driedaags gratis festival waar ik tot een paar weken geleden nog niet eerder van gehoord had. Ook de meeste namen die er op het affiche staan voor vandaag zeggen mij niks. Maar ik kan je al verklappen dat dit festival een geweldige line-up heeft, met prima bands. Omdat Maxazine mediapartner is van Kempenerpop, versla ik de zaterdag in woord en beeld.

Het Tilburgse Green Lizard, opgericht door de broers Remi, Bian en Willie Tjon Ajong, mag de dag aftrappen, en neemt ons met hun grunge direct mee naar de meer donkere oorden. Het publiek kijkt nog wat afwachtend, en moet er nog zichtbaar inkomen. The Naked Sweat Drips, de winnaar van de Kempenerpopprijs 2013, neemt het energieke stokje over. Rauw, hard en psychedelisch schreeuwt zanger Stefan Kolle de nummers over het publiek uit, dan weer kronkelend, dan weer neerknallend op de vloer. Ook zanger Mark Lada gooit alles wat hij in huis heeft eruit, hij loopt halverwege het optreden het publiek in en wordt van achter in de tent door fans hoog boven hen uit op handen weer naar het podium gedragen. Rhinorino uit Utrecht trad voor het eerst live op, maar daar merkte je niks van: Pim van Ham en drummer Suzanne ‘Susie Q’ Muller waren overtuigend sexy.

De Belgische stonerband King Hiss en Rock ’N Roll-band Diablo BLVD laten een goed indruk achter, waarbij de stem van de Vlaamse standup comedian Alex Agnew van Diablo BLVD mij bij vlagen doet denken aan Serj Tankian, en daar smelt ik wel van. Stoner kun je ook overlaten aan de nog jonge band Komatsu, die gehuld in een dun streepje licht het publiek laten bewegen. Een band om in de gaten te houden. Waar ik toch meer van had verwacht, is de nieuwe band Four Headed Dog van de leden van Peter Pan Speedrock: ik raak de draad bij de songs kwijt en de keuze om midden in de set een soort kerkelijk lied met galm te zingen snap ik echt niet, waarom? De Schotse afsluiter The Exploited bestaat al sinds 1980 en alleen zanger en oprichter Wattie Buchan is de band als die jaren trouw gebleven. Gekapt met een rode hanenkam laat hij punk zien zoals het hoort: hard, snel, agressief. En dan merk je helemaal niet dat die kerel al 57 jaar oud is!

Tussen alle ruige muziek door was er voor de jongste bezoekers een springkussen, schilderen, karaoke met het Russische gezelschap Kalash & Nikov en lieten de vuilnismannen de kinderen trommelen op emmers. Een festival waar jong en oud goed vermaakt wordt, en wat meer is dan alleen maar een plaatselijk festival.

Deel: