Het tweedaagse festival Brabant Open Air (BOA) vond plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 september, op het Strijp S-terrein in Eindhoven. Op de bewolkte en af en toe regenachtige zaterdag presenteerde BOA nationale en internationale acts, verdeeld over een buitenpodium (het mainstage podium Frits) en twee binnenpodia. Qua programmering was er weinig verrassends te melden: onder de acts veel artiesten die dit jaar ook op Pinkpop stonden en/of op de lijst van de 3FM Awards voorkwamen als genomineerden of winnaars.

Podium Frits begon met vier Nederlandse acts: Isabelle Amé, die haar geplande optreden later die dag in Breda wegens ziekte moest afzeggen, BLØF, de band die vorig jaar alweer zijn twintigjarig jubileum vierde, Kensington (natuurlijk speelden ze ‘Home Again’) en doorgewinterde festivalband Handsome Poets. Hierna klom het perfect op elkaar ingespeelde Amerikaanse kwartet High South op het podium. Om negen uur was het donker en stond daar de haast on-Nederlandse alternatieve band Blaudzun. Zanger Johannes Sigmond won dit jaar een Edison voor beste mannelijke artiest. Het laatste optreden op het Frits-podium was van de boel opstokende reggea/popband Will and the People. In december komen deze party-Britten terug naar Eindhoven om een concert in de Effenaar te geven.

Eindhovenaar Denvis begon de middag op het kleine binnenpodium Anton in het Klokgebouw met de presentatie van zijn nieuwe band D Deadly. Nederbeaters The Kik (de huisband van DWDD) sloten de avond van dit podium af. Na Denvis stonden Douwe Bob (winnaar van De Beste Singer-Songwriter van Nederland), de jonge Amsterdamse Tessa Rose Jackson en rockband Navarone op het podium. Navarone speelde de avond ervoor nog een volledig akoestisch concert in Natuurtheater De Kersouwe.

Bettie Serveert bracht dit jaar alweer zijn tiende plaat uit. Reden genoeg voor een feestje op mainstage Gerard. De nog altijd jong gebleven groep werd voorafgegaan door de ook uit Nederland afkomstige band HeavyLight. Na Bettie Serveert was het tijd voor de Britse folkrocker Jon Allen (‘In Your Light’). Daarna leek het festival pas echt goed wakker te worden en stroomde de zaal vol voor publiekstrekker Ed Kowalczyck. De voormalig leadzanger van Live die de laatste tijd vooral veel juridische problemen heeft met zijn oude band, bracht in 2010 zijn eerste soloplaat ‘Alive’ uit. Toestanden met zijn oude band of niet, Kowalczyck – op het podium met alleen een gitaar en een basgitarist – begon met het nummer ‘All Over You’ en tot grote vreugde van het publiek zong hij zowat alle Live-hits. Het was duidelijk dat deze nummers het bij het publiek veel beter deden dan zijn nieuwe solowerk. De rest van de maand touren Kowalczyck en zijn basgitarist nog door Nederland. Na deze internationale act was het tijd voor de pretty boys van Nederlands trots Moke en werd de avond binnen afgesloten door het opvrolijkende Chef’Special. Al met al was BOA editie 2013 weer een zeer geslaagd festival!

Deel: