Met ‘Come on Down’ brengt de Canadese veelvuldige awards winnaar David Gogo zijn derde album binnen drie jaar uit. ‘Come on Down’ ligt eigenlijk in het verlengde van ‘Soul-Bender’, het album waarmee hij in 2012 de ‘Blues Recording of the Year’ award wist te winnen tijdens de ‘Western Canadian Music Awards’ en het moet gek lopen als hij met dit, inmiddels 13e, album niet genomineerd wordt.

Om inspiratie op te doen reisde David met vrouwlief via Memphis, Mississippi, Arkansas naar Alabama en bezocht o.a. de steden die Robert Johnson ooit bezong, zoals Rosedale. Hij bezocht ook Johnson’s graf en goot er traditie getrouw een fles bourbon leeg. Deze ‘pelgrim reis’ leverde uiteindelijk 6 nieuwe nummers op.

Als je nu een pure blues cd verwacht kom je bedrogen uit want daar dacht David anders over, zijn muziek is sowieso moeilijk in één vakje te stoppen. Voor de bluespuristen is hij te poppy en voor populaire radiozenders weer net iets te bluessy.

hoes David GogoOp ‘Come on Down’ klinkt hij soms als de Stones (‘Kings’), dan weer laat hij zijn gitaar janken als Carlos Santana in ‘So Into You’. Ook Southern rock invloeden zijn terug te vinden op dit album met ‘Call Your Name’ en als je een blazers sectie aan ‘Worth It’ zou toevoegen had je een soulnummer uit de goede ouwe Stax tijd.

De bluesliefhebbers zal ‘Natchez Dog’ en ‘Let’s Go Get Stoned’ waarschijnlijk het meeste aanspreken.

Net als op ‘Soul-Bender’ bevat dit album ook weer een aantal covers, zes stuks in totaal. Denk nu niet van: Ja, zo krijg ik ook gemakkelijk een album vol, want David maakt er wel werk van. Eenmaal ge Gogo-styled blijft er van het origineel soms niet veel meer over. Een treffend voorbeeld is ‘Looking for Clues’. De hit van Robert Palmer werd van alle flair van de eighties ontdaan en met een funky inslag gemoderniseerd. Ook ‘Spare Me a Little’ en ‘World Turning’ van Fleetwood Mac moeten er aangeloven, waarbij de laatste in een stevig bluesrock jasje gegoten wordt met schitterend slide spel van David.

Veel variatie dus op ‘Come on Down’ en het is dan ook een cd die een groot publiek zal aanspreken. (8/10) (Cordova Bay Records)

Deel: