StudebakerJohnMaxwellStreetKingsKingsvilleJukinJohn Grimaldi aka Studebaker John werd in 1952 geboren in het Italiaans-Amerikaanse gedeelte van Chicago. Geobsedeerd door harmonicaspelers als Little Walter en Sonny Boy Williamson nam hij op 7-jarige leeftijd de bluesharp ter hand en zwierf hij regelmatig tussen de straatmuzikanten op de markt in Maxwell Street rond. Maar dat veranderde allemaal toen hij Hound Dog Taylor hoorde spelen in een plaatselijke club, en werd de bluesharp ingewisseld voor een gitaar. Pas in de jaren ’70 kreeg hij zijn eigen band, Studebaker John & The Hawks. De bandnaam verwijst naar de Studebaker Hawk, een auto waar John vandaag de dag nog steeds de trotse eigenaar van is. Als songwriter en muzikant heeft Studebaker John zich de afgelopen veertig jaar ontpopt als een belangrijke drijvende kracht in de blueswereld.

Het album Kingsville Jukin’ bevat maar liefst zestien, door Studebaker John zelf geschreven nummers en is opgenomen in Delmark’s Riverside Studio te Chicago. Naast Studebaker John, die zowel de slide-gitaar, mondharmonica en zang voor zijn rekening nam, werkten voormalig Muddy Waters gitarist Rick Kreher, bassist Bob Halaj en drummer Steve Cushing aan het tot stand komen van het album mee. Vier ervaren muzikanten die je op het gebied van de blues niets meer hoeft te leren. De muziek op dit schijfje refereert naar blues-pioniers als Hound Dog Taylor (‘Mississippi To Chicago’, ‘Shake For Me’, ‘Right Tonight’), Elmore James (‘I Am A Houserocker’) en Muddy Waters (‘Ride Again’). Blues van de straat zoals dat destijds werd gespeeld in Maxwell Street. Eerlijke en stevige muziek met vette grooves, ruig harmonicaspel, treffende zang en snijdende slide-gitaar. Kingsville Jukin’ is een must voor de liefhebbers van de klassieke Chicago blues! (7/10) (Delmark Records)

Deel: