De 59 jarige Canadese zanger en gitarist voorstellen zal ik zeker niet meer moeten doen. Sinds 1976 heeft deze oude rocker al meer dan 30 albums uitgebracht en meer dan de halve wereld afgereisd om er op te treden. Als je dit tegen veel mensen vertelt geloven ze je niet want veel mensen kennen Pat Travers enkel van een paar hits zoals ‘Snortin’ Whiskey’ en ‘Boom Boom’. Maar Pat staat er na meer dan 35 jaar nog steeds. Ik zag hem in mei van dit jaar nog een pracht optreden afleveren in de kletterende regen op het Highlights Festival in Amersfoort. Sinds een paar jaar bestaat zijn band uit gitarist Kirk McKim, bassist Rodney O’Quinn en drummer Sandy Gennaro. En deze formule blijkt prima te werken. Het zijn stuk voor stuk prima muzikanten en op het podium echte showbeesten. Deze nieuwe cd ‘Can Do’ is een typisch Pat Travers album. Stevige rock doorspekt met sterke gitaar partijen en een ritmesectie die zo stevig en volwassen is als een rots.

Pat Travers opent dadelijk met de titelsong ‘Can Do’. Dit is een melodieuze zwoele rocker met knappe gitaar riffs en een heel catchy refrein. Het handelsmerk van Pat Travers zijn schorre stem klinkt nog steeds als in zijn hoogdagen. Het samenspel van de gitaren van Pat Travers en Kirk McKim lijkt wel magie. De twee voelen elkaar wel erg goed aan, luister maar naar ‘Stand Up’. Na deze twee rocknummers vertraagt Pat Travers het ritme en veranderd ook van genre. Met het liefdeslied ‘Diamond Girl’ gaat hij meer melodieuze pop tour op uit de jaren ’80. Dit is zeker niet het beste nummer op dit album. Gelukkig gaat Pat met ‘As Long As I’M With You’ terug de stevige groovy rock uit de typische jaren zeventig op. Heel knap slide gitaar werk brengt hier een mooie meerwaarde. Pat trekt heel zijn trukendoos van gitaareffecten en pedaalwerk open en dit al van in de intro bij ‘Long Time Gone’. Terug naar de basis van stevige rock’n roll. Stevige baslijnen en strakke drums die de drijvende kracht zijn. Rechttoe rechtaan muziek in zijn beste vorm.

Vervolgen doet het album ‘Can Do’ met de power ballad ‘Wanted’, een nummer genre Jon Bon Jovi. De gitaar giert hier subliem, niet in ellenlange solo’s maar ze is steeds op de voorgrond. Ik vind de stem van Pat hier grandioos. Zeker één van de betere nummers op dit nieuwe album, samen met de titelsong ‘Can Do’,’Long Time Gone’ en ‘Armed And Dangerous’. In deze laatst genoemde song blijft de gierende gitaar ook steeds op de voorgrond. Dit Southern rock nummer met wat funk invloeden heeft indrukwekkende drums en bas in zich, voeg daarbij nog de funky en bluesy gitaarklanken en je hebt een geweldig nummer.

Geweldige diepe baslijnen en een perfecte vette gitaarsolo kleuren ‘Here Comes The Rain Again’.Het is een onverwachte en niet erg geslaagde cover van The Eurythmics. Instrumentale heavy psychedelische rock krijgen we te horen in ‘Keep Calm And Carry On’. Op het album verleenden ook twee toetsenisten hun medewerking, namelijk Doug Bare en Carl Cleaver. Deze jongens brengen wel een meerwaarde in dit nummer met hun keyboards, maar zullen live niet zo erg gemist worden. Net als in voorgaande song krijgen we een stuwende basgitaar en technisch hoogstaand werk van drummer Sandy Gennaro. Ook van een bluesy Southern rock song is Pat Travers niet vies. We krijgen geweldige gitaar riffs in ‘Dust And Bone’. Een mengeling van rock, blues en funk in het tragere en strakke ‘Waiting On The End Of Time’. De gitaren van Pat en Kirk halen weer een hoog niveau. Eindigen doet Pat Travers met oude blues en rock muziek. Een aanstekelijk ritme heeft ‘Red Neck Boogie’. En de toetsenisten mogen zich nog eens van hun beste kant laten horen. Met dit nummer illustreert Pat travers ook wel zijn veelzijdigheid.

Conclusie is dat Pat Travers zijn fans zeker niet zal ontgoochelen met dit album. ‘Can Do’ mag zeker bij zijn betere cd’s gerekend worden en er staan nummers op die zeker tijdens live optredens hoge ogen gaan gooien. Vernieuwing is er niet, maar moet dat? Als je muziek koopt van Pat Travers of je gaat naar een concert van hem dan weet je wat je mag verwachten. De Pat Travers Band is een zeer goed geoliede machine die pure, eerlijke stevige rock speelt. Voor de fans van dit genre zal dit album zeker niet ontgoochelen. In oktober kan je deze band een paar maal live gaan beluisteren in Nederland en België. Hieronder volgen de data van de promotie tour van ‘Can Do’.

Wo 10/23/13   Zoetermeer, Netherlands  Boerderij
Do 10/24/13   Amstelveen, Netherlands  P60
Vr 10/25/13   Drachten, Netherlands  Iduna
Zo 10/27/13   Weert, Netherlands  Muziekcentrum De Bosuil
Ma 10/28/13   Verviers, Belgium  Spirit of ’66

Track Listing:
 1. Can Do
 2. Stand Up
 3. Diamond Girl
 4. I’m With You
 5. Long Time Gone
 6. Wanted (That Was Then, This Is Now)
 7. Armed And Dangerous
 8. Here Comes The Rain Again
 9. Keep Calm & Carry On
 10. Dust & Bone
 11. Waitin’ On The End Of Time
 12. Red Neck Boogie
Deel: