Vier keurig geklede jonge mannen, ze lijken zó te zijn weggelopen uit een net kantoor, de ideale schoonzonen, maar in werkelijkheid zijn het de jonge getalenteerde honden van een nieuwe gedreven band uit Zwitserland: Guns Love Stories, een naam waar je alle kanten mee op kan en wat daar de diepere betekenis van is ontgaat me even maar toegegeven, het bekt lekker en dat heeft ook wel wat.

‘A Terrestrial Journey’ is hun debuutplaat en gaat over ruimtereizigers van ver die hier op aarde gestrand zijn, en door hun blik kijken we mee naar onze wereldse perikelen: onze oorlogen, onze vredes, onze liefdes, altijd een mooi thema, de band gaat niet over één nacht ijs, de teksten zijn goed doordacht, onconventioneel, passend in het geheel. Muzikaal laveert de band ergens tussen metal, symfonische rock en hardcore, het is stevige muziek met soms ingewikkelde structuren, gevarieerde melodieën en tempo wisselingen maar wordt nergens ontoegankelijk, men heeft goed naar bands als Dream Theater, Rage Against the Machine en Opeth geluisterd maar kopieert ze nergens, bovendien zal me het ook niet verbazen als er ergens bij een van de vaders een oude Camel LP uit de kast is getrokken.

De tien nummers zijn stuk voor stuk compacte muzikale hoofdstukjes die eigenlijk nergens inzakken en tesamen de plaat maken, solo`s doet men niet aan, dat kan je jammer vinden maar het houdt wel de vaart erin. Maar het is vooral de productie die opvalt en het afmaakt, het geheel klinkt behoorlijk strak en professioneel. En dat roept dan gelijk de vraag op; hoe doet deze band het op het podium? Die vraag is lastig te beantwoorden want er is zo goed als niets te vinden op youtube en touren doet men vooralsnog alleen in Zwitserland, toch denk ik dat we ze het voordeel van de twijfel moeten geven.

En na een kleine 37 minuten luisteren is het alweer afgelopen en heb je gelijk al het gevoel dat je iets bijzonders hebt gehoord, en bij een tweede luisterbeurt weet je het, deze jongens hebben een verassend goede luisterplaat gemaakt – niet voor het grote publiek maar wel voor de verwende liefhebber – en ze hebben er duidelijk zin in, zij zijn er klaar voor, we luisteren. Naast de gewone cd is er voor een paar euro meer ook een luxe versie te krijgen, deze cd – in een vierkant blikje – heeft een soort laser afbeelding en gaat samen met een boekje vol zelfgemaakt artwork, een T-shirt en een heuse sticker. (7,5/10)(Sums Records)

Deel: