Editie 2012 van het Dour festival viel aardig in het water, de weersvoorspelling voor dit jaar zag er een heel stuk beter uit. 4 dagen zon, muziek, wat wil je nog meer. Bijna aangekomen in het pittoreske plaatsje Dour zien we vanaf de snelweg de tenten al staan. Een enorm terrein met 7 podia waar de komende dagen ruim 200 bands hun kunsten komen vertonen. Dit jaar viert Dour haar 25-jarig jubileum, de verwachtingen zijn dus hoog. Het Dour festival vond haar oorsprong in 1989 met een vijftal bands, het festival is ondertussen uitgegroeid tot een van de grootste festivals van de Benelux en staat bekend om haar gemoedelijke sfeer en een uitgelezen kans om nieuwe bands uit binnen- en buitenland te ontdekken.

Na het ontvangst en het opzetten van de tent zijn we gelijk het festivalterrein opgegaan. Natuurlijk is het onmogelijk om alle bands te zien optreden in verband met het overlappen van de optredens, onze fotografe mocht per band maar drie nummers fotograferen dus hebben we niet van alle bands de volledige optredens kunnen zien. Logischerwijs hebben we een selectie gemaakt van wat we wilden zien, van te voren hadden we het programma al doorgenomen.

Voor mij is Dour een kennismaking met een groot aantal bands waarvan ikzelf nog weinig gehoord had. Van een van de redactieleden had ik een aantal tips gekregen van bands die ik beslist eens moest gaan beluisteren. De eerste band die op het lijstje staat is Trentemøller. Zij brachten hun debuutalbum ‘The Last Resort’ uit in 2006, Anders Trentemøller heeft sinds die tijd bewezen een van de grootste talenten te zijn in de elektronische muziek. De in Denemarken wonende producer en multi-instrumentalist begon zijn carrière met een aantal (nu al) klassieke singles. In 2005 bracht hij de 12-inch ‘Physical Fraction’ uit, dit nummer werd een van de grote zomerhits dat jaar. De tip is zeker een goeie, Trentemøller geeft een schitterend optreden, het toegestroomde publiek, waaronder ik, geniet met volle teugen.

Om 22:00 uur begint het optreden van de Britse Dj Bonobo, dus snel naar de Dance Hall. Bonobo is een perfecte fusie tussen bassist/Dj Simon Green en het zachte en sombere stemgeluid van Bajka (ex-Embryo). De muziek van Bonobo is te plaatsen in de genres trip-hop en jazz, zijn muziek brengt je de hele wereld over. Bonobo’s eerste release (onder die naam) was in 1999 met de single ‘Terrapin’. Zijn debuutalbum volgde twee jaar later getiteld ‘Animal Magic’. Op Dour speelde Bonobo een fantastische set, heerlijke muziek waar je lekker bij weg kan dromen. Het publiek reageert lyrisch, een ovationeel applaus volgt na ieder nummer, kortom een optreden van formaat. Na enigszins opgedroogd te zijn, de temperatuur begint gelukkig – dankzij een lekker windje – aardig te zakken, op naar de Last Arena. Dit podium is het grootste van het festival, gelegen in het midden van het immense terrein.

Op het programma staan de Yeah Yeah Yeahs. Haast om een goede plek te vinden is geboden, het publiek stroomt toe voor het optreden van deze band. De Yeah Yeah Yeahs is opgericht in 2000 te New York City en hun genre bestaat hoofdzakelijk uit Indie rock. De band bestaat uit zangeres/pianiste Karen O, gitarist/toetsenist Nick Zinner, en drummer Brian Chase. Sinds hun oprichting hebben ze 4 albums uitgebracht, hun laatste, ‘Mosquito’, dateert van april 2013. De Yeah Yeah Yeahs laten zien zich op een festival als Dour zeer goed thuis te voelen. Het publiek danst en zingt uit volle borst mee. Al met al een zeer geslaagde 1e dag van Dour, de bands, het totale geheel, absolute topklasse! Dour gaat nog tot 05:00 uur door, wij zijn moe en gaan proberen de slaap te vatten.

Deel: