De donderdagavond bij de vierdaagsefeesten stond niemand minder dan woordkunstenaar Spinvis in de Stevenskerk in Nijmegen. Voor de zanger was het een moeilijke lokatie om alle kanten op te kunnen en hij vulde de oogcontacten dan ook aan door te zeggen dat hij het met de teksten doet. Hij speelde een aantal nummers met het kerkorgel; Prachtig om ook zo’n instrument op deze avond te gebruiken bij die muziek. Spinvis probeert zich altijd aan te passen aan de locatie waar hij speelt en dus ook in de Stevenskerk.

Het nummer ‘Video’ werd door het herenkwartet qua zang mooi elkaar aanvullend gezongen. Soms toch wat uit de bocht door de hardheid van bas, drums en zang tezamen, want het is een dunne scheidslijn tussen goed en net te hard. ‘Aan de oevers van de tijd’ ging dan wat beter, een mooi dromerig liedje wat met de galm in de kerk nog lieflijker werd. Een laatste song met een reisadvies van Spinvis: “Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep en kom terug”,  en het optreden lijkt alweer gedaan.

De band kwam terug met niet één maar twee toegiften, wat door het publiek uiteraard goed werd ontvangen. Een toegift als een ode aan Simon Vinkenoog, die eveneens als woordentovenaar te boek stond en samen met Spinvis dit nummer maakte: ‘Bagagedrager'” met de mooie tekst: “Als je luistert naar de woorden…”

De afsluiter ‘Wespen’ was het enige vrolijke liedje zoals Spinvis dat zelf zei en voor mij zat alweer de laatste act van mijn muzikale avondvierdaagse in Nijmegen er op. Het was weer een prima editie met veel variatie en bijzondere artiesten die allemaal op hun eigen manier hun muziek ten gehore brachten. Het is nog niet afgelopen en toch kijk ik alweer uit naar de editie van 2014!

Deel: