Marcus Miller ontving zondagmiddag de Radio 6 Icon Award. De soul & jazzmuzikant kreeg de award op de laatste dag van het North Sea Jazz festival. Miller ontving de prijs voor zijn imposante carrière en muzikaliteit. Marcus Miller kreeg de prijs uit handen van zendermanager Wilbert Mutsaers. De Radio 6 Soul & Jazz jury roemt de nog maar 54-jarige componist, producent en bassist van wereldklasse om zijn grote vakmanschap en muzikaliteit. In zijn relatief korte maar imposante carrière weet Miller met zijn eigenzinnige basgeluid vele generaties voor zich te winnen. Met de Icon Award huldigt Radio 6 Soul & Jazz jaarlijks een artiest voor zijn of haar muzikaliteit en de onderscheidende rol in en vernieuwende invloed op de soul- en jazzmuziek. 

Baslegende Marcus Miller behoeft weinig introductie in de muziekwereld. Als componist drukt hij in de jaren ’80 een onuitwisbare stempel op het album “Tutu” van Miles Davis. Als producent, beloond met diverse Grammy’s, maar vooral als bassist maakte hij furore op meer dan vijfhonderd albums van verschillende soul- en jazzmuzikanten. Miller wordt wereldwijd geroemd om zijn virtuoze duimtechniek en zijn herkenbare basgeluid. Artiesten als Herbie Hancock, Wayne Shorter, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Bill Withers en Michael Jackson maakten gebruik van zijn talent. 

In 2012 ontving Maceo Parker de Radio 6 Soul & Jazz Icon Award. De publieke soul- en jazz-zender maakt op 3 oktober de winnaars bekend van de Radio 6 Soul & Jazz Awards, gekozen door de luisteraars. Stemmen voor deze awards kan vanaf 18 september via de Radio 6 website.

Foto (c) Ben Houdijk

Deel: