Veertig graden, eenenvijftig boogminuten en tien boogseconden Noorderbreedte; drieënzeventig graden, zesenvijftig boogminuten en achttien boogseconden Westerlengte. Dat is de titel van de debuutplaat van Femme Vanille. Je mag ook gewoon The Coordinates Album zeggen natuurlijk. De coördinaten die gekozen zijn voor de titel van het album geven de locatie weer van een parkbankje in New York, de stad waar de band haar debuutalbum heeft opgenomen. Dat deed Femme Vanille overigens samen met Dan Dzula, de met een Emmy bekroonde producer die eerder samenwerkte met Joss Stone en Roy Hargrove. Nadat hij de demo van de Utrechtse band had gehoord wilde hij graag met ze samenwerken , ook bracht hij hen in aanraking met verschillende New Yorkse gastmuzikanten die allemaal een rol op het album spelen. 

The Coordinates Album is gevuld met pop, jazz en klassieke muziek, of zoals zangeres Karindra Perrier het omschrijft: “De plaat is als een soundtrack van een film vol romantiek, spanning en nostalgie. Mijn achtergrond als filmcomponist heeft daar vast een groot aandeel in. Omdat het album volgens ons het beste tot zijn recht komt in een intieme setting hebben we besloten het een met het ander te combineren; na de release van ons album zullen we daarom een korte tour langs een aantal filmhuizen doen. De live shows in de zaal van de bioscoop worden gecombineerd met een korte documentaire over onze studiodagen in New. De try-outs waren heel bijzonder, het is een unieke ervaring voor de bezoekers.”

Alle nummers op de plaat horen bij een coördinaat. En alle coördinaten vertellen een verhaal dat verbonden is aan die locatie. Van Amsterdam tot Moskou, van Marokko tot New York. Speciaal voor de release van The Coordinates Album heeft Femme Vanille een app laten ontwikkelen waarmee op de juiste locatie de bijbehorende track van het album gratis te downloaden is. Sta je dus in Moskou en zet je je locatievoorzieningen aan, open je de Femme Vanille App dan krijg je direct toegang tot de mp3 van het betreffende liedje. Maar dit geldt natuurlijk ook bijvoorbeeld voor de track die gebaseerd is op de Nederlandse kust of op de Amsterdamse Ten Kate Markt. De app is vanaf 4 juli te gebruiken, zo kun je nog voor de officiële release alle tracks een keer gehoord hebben.

Albumrelease
De release van The Coordinates Album vindt plaats in North Sea Jazz Club (Amsterdam) op 5 september 2013 om 21.00 uur. Speciaal voor de release speelt Femme Vanille met een volledige bezetting, te weten: Karindra Perrier (zang), Erik Brouwer (piano), Thijs de Klijn (gitaar), Lennart van Dijk (contrabas), Thijs Bastiaans (drums), Mark Harms (trompet), Nicole van Jaarsveld (klarinet), Yoran Aarsen (alt saxofoon), Jon Bif Bittman (tenor saxofoon), Nienke Caljouw (viool) en Rinske Bosma (cello).

Femme Vanille verzorgde afgelopen jaar het voorprogramma van onder meer Ntjam Rosie en Lisa Stansfield. En op 14 september zal ze samen met het Metropole Orkest en andere artiesten bijdragen aan de uitvoering van de filmmuziek bij L’inhumane; de partituur daarvoor is gemaakt door het componistencollectief onder leiding van Loek Dikker. Online kun je ook al enkele covers van The Coordinates Album vinden; bevriende en bekende muzikanten uit verschillende landen -waaronder Eva Kieboom van Sensual, David Hoogerheide van Krach, Marcia Savelkoul van The Jacks en Seth Paris van Roosevelt Dime en The Stages of Sleep- besloten ieder een locatie te kiezen waar ze binding mee hebben en die track te coveren. Meer informatie over de covers, de app, de coördinaten, de tour langs filmhuizen en de release in Amsterdam kun je natuurlijk vinden op www.femmevanille.com.

Deel: