Ik heb een tik. Bij alles wat ik doe heb ik muziek in mijn hoofd, soms tot grote ergernis van mijn metgezel omdat ik dat ook nog wel eens wil delen door het betreffende nummer te zingen. Tijdens het eten van een appeltje schoot het nummer ‘Appleknockers Flophouse’ van Cuby & the Blizzards door mijn hoofd. Ik dacht eens na over het gegeven ‘fruit’ in muziek en hoe verbazingwekkend veel nummers of bandnamen gebaseerd zijn op een fruitsoort. Dat bracht me op het idee om een terugkerende column te gaan schrijven onder de noemer ‘Musical Fruit’. En laat ik dan inderdaad maar beginnen met de ‘A’ van appel. Of ‘apple’, want de meesten bands doen het in het Engels.

Het meest bekende, al is dat geen plaat of band, is natuurlijk het door de Beatles in 1968 opgerichte platenlabel ‘Apple Records’.

Het eerder genoemde ‘Appleknockers Flophouse’ van Harry Muskee heeft op zich niet zoveel met een appel te maken, behalve dan dat een ‘Appleknocker’ de bijnaam is voor een (fruit)boer. ‘Appleknocking’ is het schudden van de boom waardoor de appels naar beneden vallen. Een ‘Flophouse’ is een goedkope slaapplaats met minimale voorzieningen. Het is een autobiografisch nummer over de gezelligheid van de boerderij in Grolloo, in 1967 de woonplaats van Harry Muskee (Cuby) en zijn boerderijtje (Just for fun) was destijds een centrum en broedplaats van nationale en internationale blues.

En wat te denken van het nummer ‘Little Green Apples’ van O.C. Smith? Volgens Buzz Cason, die samenwerkte met Bobby Russell in de Rising Sons muziekuitgeverij, schreef Russell ‘Little Green Apples’ als ‘een experiment in het componeren’, anticiperend op een potentiële markt voor realitysongs. Russell schreef ‘Little Green Apples’ voor Roger Miller en Miller maakte de eerste opname van het lied op 24 januari 1968 in een sessie aan de Columbia Recording Studio in Nashville, geproduceerd door Jerry Kennedy. OC Smith had ‘Little Green Apples’ gekozen als opvolger van zijn Top 40 hit ‘Son of Hickory Holler’s Tramp’. Met het lied won componist Bobby Russell de 1969 Grammy Award voor Song van het Jaar en de Grammy Award voor Best Country Song.

Dan is er nog het mierzoete liedje ‘One Bad Apple’ van The Osmonds. De titel geeft ook meteen de kwaliteit van het nummer weer, hoe vaak maak je dat mee? Toch werd het in de Amerikaanse hitlijst in 1971 de eerste nummer 1 notering voor de muzikale kinderen. In ons land kwam het nummer niet verder dan de Tipparade.

In Israël heb je de band ‘The Apples’, een negenkoppige band met een drummer, bassist, 4 koperblazers, 2 DJ’s en een sound console operator. Ze spelen funk, jazz en groove.

Uit Australië komt de rockband Wolfmother. Zij maakten onder dezelfde naam een EP waarop het nummer ‘Apple Tree’ te beluisteren is. De EP werd veel gedraaid op de radiozender ‘Triple J’ en kreeg de status ‘Album van de Week’.

Big Boi zong nog ‘Apple Of My Eye’, maar dat ging over heel iets anders… nogal expliciet zeg maar.

Dan zijn er nog The Monkees, met hun nummer “Apples, Peaches, Bananas and Pears. Daarmee wil ik ook deze eerste column over ‘Musical Fruit’ mee afsluiten. Ik heb het gevoel dat dit nummer vanwege de meerdere fruitsoorten in een andere column zomaar nog eens zou kunnen opduiken. Mocht je nou ook een leuk nummer kennen waarin fruit voorkomt, of fruit heeft als onderwerp: laat het ons weten!

Deel: