Ik ben de tel kwijt. Ik kan mij niet meer herinneren hoeveel keer ik ze heb gezien. Deze band is de enige band van velen die ik graag hoor en zie en waarvan ik ook in het buitenland verschillende optredens heb bezocht. 20 jaar geleden gaf een vriend van mij te kennen dat ik mee moest gaan naar Dongen. Er was daar een kleine maar hechte Hardcore scene met een grote Do It Yourself (DIY) mentaliteit. Het werd een waar feest met 300 man die genoten van een heerlijke muziekavond. Hoogtepunt van de avond was het optreden van de Amerikaanse band Boysetsfire.

Die avond kocht ik met mijn laatste centjes mijn eerste Boysetsfire album. In Chrysalis. Een album met 5 nummers die dag in dag uit door de kamer knalde. In eerste instantie was ik alleen bezig met de muziek van deze mannen. Toen ik later meer albums kocht heb ik ook de teksten zo veel mogelijk uit proberen te dokteren. De teksten zijn van een kristisch niveau. Politiek, onvrede over de wereld en milieu zijn issues waar men graag hun mening met ons over willen delen. Frontman Nathan Gray is vaak boos en emotioneel. Op hun album hoor je dat al goed maar als de band live speelt dan komt de ‘Anger’ er pas echt uit.

Eerder dit jaar was er een benefietconcert in het Duitse Frauenau, tegen de oostgrens aan. Het locale jongerencenter werd bedreigd met sluiting omdat de gemeente geen subsidie meer verleende. De locale jeugd liet het er niet bij zitten en stelde een weekend vol muziek voor om geld te werven. Nathan Gray en zijn mede bandleden kwamen over vanuit Delaware om dit initiatief te supporten. Liefhebbers uit Tsjechie, Polen, Oostenrijk, Duitsland en Nederland hielpen mee. Tijdens dit weekend liet Boysetsfire al een paar nummers van het nieuwe album horen.

Het album heet ‘While a nation sleeps’ en de titel zegt al genoeg. Wij slapen door, we leven ons geautomatiseerde leven en aan het eind van ons leven gaat de batterij uit en is het gedaan met ons leven als een koe in de kudde. Nathan is echt ‘pissed off’ nu, dit kan niet de bedoeling zijn van het leven?!

‘While a nation sleeps’ is een plaat met 13 nummers en laat een ontketende Boysetsfire horen met prachtige nummers die door de fans met open armen ontvangen gaan worden. De meeste Hardcore bands houden hun nummers tussen de 2 tot 2.30 minuten, Nathan heeft adem genoeg. Dit zorgt voor een plaat met ruim drie kwartier aan schreeuw, melodie, verdriet, boosheid en verontwaardiging. Waar ‘Closure’ een vuist in de lucht en schreeuw nummer is, is ‘Save yourself’ wat
poppie en begeeft zich op het bekende ouderwetse Boysetsfire vlak. ‘Wolves of Babylon’ is een rechtse directe op je gezicht midden in een moshpit.

‘While a nation sleeps’ is vernieuwend, anders dan de eerdere albums. De fans zullen, na het album een paar keer beluisterd te hebben, het heel fijn gaan vinden. Het is net rivella, een beetje vreemd, maar erg lekker.

Nathan heeft een andere band, I am Heresy. De Boysetsfire fans hebben deze band al eens gezien of gehoord. Sommige nummers die op ‘While a nation sleeps’ staan komen qua zang en instrumenten overeen met de scream/power van I am Heresy. Echter het kan natuurlijk net zo goed andersom zijn….

Boysetsfire komt deze zomer naar Europa, een continent waar men graag is. Ze zullen ook Nederland bezoeken. Dynamo te Eindhoven zal de eer hebben. Waar Nathan met I am Heresy voor 20 man in het café van Dynamo heeft gestaan, zal
Boysetsfire een volle zaal trekken, dat moet! Ga ze zien, ga ze horen en geniet van de energie die deze band al meer dan 20 jaar op het podium neerzet. (8/10) (End Hits Records)

Deel: