Een muziekgek omgeeft zich vaak met andere muziekgekken en zo komt het voor dat de ene liefhebber de ander attendeert op een “nieuwe” band of artiest. Door een familielid in Engeland werd gewag gemaakt van een band met potentie. Wat doe je dan als recensent? Juist, je gaat op zoek. En probeert contact te leggen. En als dat dan lukt schrijf je erover.

Maak kennis met Nick Phillips, Josh Town, Harry “Brown Bear” Brown en Joe Wright oftewel de Britse band “Idol Bones”.

De echte muziekkenner zal bij “Idol Bones” misschien in eerste instantie denken aan een paar oudere heren, die behalve op “feesten en partijen” ook vaste gasten zijn op het Cork Jazz festival. Maar die bedoel ik dus niet. Op zich wel geinig dat onze Idol Bones zich dezelfde naam hebben aangemeten. Daar gaat een stukje geschiedenis aan vooraf.

In eerste instantie speelde Josh (gitaar) veel akoestisch, samen met zijn maat Harry (bas) in de slaapkamer van Josh, gewoon voor de lol. Ze richtten een bandje op, en noemden zichzelf “The Cheek-Bone Ninja’s”. Veel verder dan het oprichten kwam de band ook niet, maar wat het wél opleverde was dat ze hun vriend Nick zover kregen om te gaan zingen. Nick had tot dan toe eigenlijk alleen nog maar naar muziek geluisterd, en nooit zelf gemaakt. De band werd opgedoekt en een paar jaar later huurde Josh een flat in hun stad Hemel Hempstead (Hertfordshire, Engeland) waarboven zich een leegstaande loft bevond. Tegen die tijd had Nick ook gitaar leren spelen en hield zich actief bezig met het schrijven van liedjes. De loft werd gebruikt als repetitieruimte en ze vroegen Joe, een vroegere schoolkameraad van Josh, die fantastisch kon drummen, om zich bij hen te voegen. Idol Bones was geboren.

De muziek van Idol Bones is in Engeland al vaak vergeleken met dat van andere artiesten en dat is op zich wel logisch. Doordat de bandleden allemaal breed georiënteerd zijn qua stijlen kun je er van alles in terughoren. Ikzelf hoor wat Kane, Red Hot Chili Peppers, Arctic Monkeys…
Wat volgens vaste bezoekers van de optredens van de band duidelijk naar voren komt, is de lol die de heren hebben in het spelen. Dat zeggen ze zelf ook: relaxed op het podium en lekker rocken!

Idol Bones heeft onlangs een EP opgenomen met de titel “Aim High, die gratis te downloaden is op Soundcloud. Vier nummers die lekker in het gehoor liggen, ongecompliceerde rock die tegelijkertijd boeit. Er zijn plannen voor een cd, vertelt Josh desgevraagd. “We hebben allemaal vreselijk veel zin om een album op te nemen, we hebben er genoeg materiaal voor en het zal waarschijnlijk dit jaar ook gaan gebeuren. Hopelijk met dezelfde producer en in dezelfde studio als waar we eerder met een hoop plezier hebben gewerkt. We hebben al een EP gemaakt en dat was als het vermoorden van een eenhoorn. Met een bom.”

Op YouTube is overigens een vijf minuten durende clip te zien over het maken van deze EP.

Een website heeft de band niet. Ze communiceren via Twitter en Facebook, maar het liefst via hun muziek. Voor een live publiek. Op de vraag of ze ook naar Nederland komen antwoordt Josh: “Dat zouden we heel graag willen, we zijn gek op Nederland. We zijn al erg vaak in Amsterdam geweest en het zou fantastisch zijn om in Nederland op te treden. Wie weet geeft dit artikel wel een aanzet!”

Ik kan alleen maar zeggen, dat als het zover komt dat deze enthousiaste en veelbelovende band ons land zal aandoen, ik in ieder geval vooraan sta!

Deel: