Alweer enkele weken geleden van het Valentijnsdag, de dag om je stille geliefde te verrassen met een kaartje of een bosje bloemen. Of met een cd’tje, moeten de dames en heren van platenlabel Cloud 9 hebben gedacht en brachten een driedubbelaar uit. Valentijnsdag is dan inmiddels wel weer achter de rug, maar een romantisch avondje is nu eenmaal niet af zonder romantisch muziekje. Waarvan akte.

De top 50 van liefdesliedjes die het label bij elkaar heeft gesprokkeld mag echter niet genoemd worden met een Top 50 in één zin, als je het ons vraagt. De Top 50 is namelijk slechts samengesteld uit Nederlandse producties en zelfs de grootste chauvinist kan je niet wijsmaken dat de beste 50 liefdesliedjes alleen maar uit Nederland komen. De Nederlandse popmuziek kent gelukkig veel pareltjes als het gaat om liefdesliedjes. Op deze Liefdesliedjes Top 50, staan 50 songs die niet alleen rond Valentijn hun werk goed doen maar het hele jaar door voor romantiek in de cd-speler zorgt. Dat dan weer wel, maar noem het dan ’50 Liefdesliedjes’.

Veel bekende hits, van onder anderen Nick & Simon, 3JS, Jan Smit, maar ook Glennis Grace en haar duet met Edwin Evers, ‘Wil je nog niet 1 nacht bij me zijn’  en misschien wel het mooiste Nederlandstalige liefdeslied van Claudia de Breij, ‘Mag ik dan bij jou zijn’ ontbreekt ook niet op deze compilatie. Verder ook Alain Clarke, Sandra van Nieuwland, Leonie Meijer, Van Velzen, Doe Maar, Trijntje Oosterhuis, Xander de Buisonje, Chris Hordijk en Acda & De Munnik. Maar ook wat ouder werk, zoals de evergreen ‘Am I loosing you forever’ van Mai Tai, ‘They don’t play our love song anymore’ van Anita Meyer, het poppy ‘Liefdesliedjes’ van de Jazzpolitie, Frank Boeijen’s gevoelige ‘Koud in mijn hart’, Ten Sharp met ‘You’ en ‘Onderweg’ van Abel, staan gelukkig in de ‘Top 50’ . Megahit ‘Beauty & De Brains’ van Nielsen, ‘More’ van Sandra van Nieuwland en ‘Sinds die ene nacht’ van Job Bovelander zorgen ervoor dat ook de hedendaagde hitparade vertegenwoordigd is in de lijst.

Niet alles op het album is een hit geweest. Leonie Meijer’s ‘Het staat in de sterren’, Wouter Hamel (‘212’) Chris Hordijk met ‘Domino’ en Yes-R (feat. Ruby Prophet)  in het duet ‘Fluister’, geven aan dat de verzamelaar echt niet zomaar een verzameling van hits is geworden. Het platenlabel heeft wel degelijk moeite gedaan een mooie mix van liefdesliedjes samen te stellen. Niet zomaar puur alleen eigen artiesten, maar een gevarieerd assortiment lovesongs.

‘Liefdesliedjes Top 50’ is misschien dan niet echt een hitlijst, een zeer lekkere verzameling liefdesliedjes is het wel. Als je op zoek bent naar de beste nummers over de liefde dan kom je waarschijnlijk toch uit bij 50 Engelstalige nummers, voor een gevarieerde mix liefdesliedjes van de betere Nederlandse artiesten heb je aan ‘Liefdesliedjes Top 50’ een erg mooi verzamelalbum. (8/10) (Cloud 9)

Deel: