Dave Berry (geboren David Holgate Grundy op 6 februari 1941 te Beighton, Sheffield) is een Britse popzanger en voormalig tieneridool uit de jaren ’60. Zijn stijl bestaat uit een mix van R&B en pop ballads en was zeer populair in Europa. In de V.S. had hij geen commercieel succes, het best bekend aldaar was hij door de originele versies van Ray Davies’ ‘This Strange Effect’ en Graham Gouldman’s ‘I’m Going To Take You There’. De zanger had een nogal ongewone ambitie voor een popartiest, hij probeerde een image te creeeren door tijdens tv-optredens zich te verstoppen achter delen van het podium. Vaak verstopte hij zich achter zijn kraag van zijn lederen jack of achter zijn microfoon.

http://www.youtube.com/watch?v=Rwkq48UetR8

‘This Strange Effect’ (1965), behaalde zowel in Nederland als in Belgie de nummer 1 positie, landen waar hij nog steeds gezien wordt als superster. Voor het nummer kreeg de zanger van Radio Veronica een award, dit voor de best verkochte single aller tijden. B. J. Thomas’s ‘Mama’ (1966) en ‘Don’t Gimme No Lip Child, gecovered door de Sex Pistols, waren ook noemenswaardige singles. In het begin van zijn carriere maakte Berry gebruik van een backinggroep, The Cruisers. Ook liet hij zich regelmatig begeleiden door sessiemuzikanten als Jimmy Page, John Paul Jones, Big Jim Sullivan en Bobby Graham. Zijn act, gebaseerd op Elvis Presley en Gene Vincent, zorgde voor inspiratie voor Alvin Stardust. Zijn raadselachtige en onconventionele aanwezigheid zorgde ervoor dat diverse punkbands – waaronder de Sex Pistols – hem als inspiratiebron erkenden.

http://www.youtube.com/watch?v=KATlbadB-sw

Het door Geoff Stephens geschreven nummer ‘The Crying Game’ werd in 1992 gebruikt voor een van dat jaar meest succesvolle films; Neil Jordan’s ‘The Crying Game’. Eind 2010 werd het nummer ‘Little Things’ gebruikt tijdens een Britse tv-reclame campagne voor Andrex toilet paper. Berry also hervond ook nog wat erkenning toen hij de surprise act was tijdens de jaarlijks gehouden Alexis Korner Tribute in 1995. In 1998 coverde de Belgische band Hooverphonic het nummer ‘This Strange Effect’ op hun album getiteld ‘Blue Wonder Power Milk’. Mei 2009 tourde Berry door de U.K. en was hij te zien in een theaterproduktie getiteld ‘The Mod Crop’.

http://www.youtube.com/watch?v=Q_RY63V9mcQ

In augustus van datzelfde jaar releaste RPM Records een dubbel CD met Berry’s oude Decca opnames, met de titel ‘This Strange Effect’ (The Decca Sessions 1963-1966). Op deze dubbel CD staan twee nog niet eerder uitgebrachte nummers uit 1963 – opgenomen nog voor hij een contract tekende bij Decca – ‘ Easy To Cry’ en ‘Tongue Twisting’. In 2010 kwam Dave’s geillustreerde autobiografie ‘Dave Berry – All There Is To Know’ uit. Hierin staan bijdrages van onder andere Joe Cocker, Ray Davies, Tony Iommi, Peter Stringfellow en Bill Wyman. Twee jaar geleden kwam er een compilatie album uit, ‘Picture Me Gone – The Decca Sessions 1966-1974’.

http://www.youtube.com/watch?v=QwdIFM_DrRc

Deel: