De in Gadsden, Alabama geboren Moore wordt beschouwd als de grondlegger van de rockabilly gitaarstijl. Zijn herkenbare stijl is op veel van de vroege singles van Elvis te horen zoals “That’s Alright Mama” en “Heartbreak Hotel”. Als mede ontdekker en eerste manager stond hij aan de wieg van het succes van Elvis Presley. Moore was sinds 1954 Presley’s bandleider en bleef tot in de jaren 60 opnames met hem maken. De laatste samenwerking met Presley was tijdens diens comeback special in 1968.

Vele gitaristen zoals George Harrison, Jeff Beck, Bruce Springsteen, Jimmy Page, Mark Knopfler, Chris Isaak en Keith Richards zijn door het werk van Moore beïnvloed. In de autobiografie ‘Scotty & Elvis, aboard the mystery train’ zegt Keith Richards “Alle anderen wilden Elvis zijn. Ik wilde Scotty zijn”.

Joe Bonamassa plaatste zijn eigen eerbetoon op Facebook. “De reden dat ik altijd een Gibson ES-295 en een Echoplex wilde hebben. Rust in vrede Scotty Moore. Ik heb de eer gehad een Thanksgiving met hem door te brengen. Het zal voor altijd een van mijn beste herinneringen zijn. Een echte innovator en een legende.”

In 2000 werd Scotty Moore opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In het Amerikaanse blad Rolling Stone stond hij in 2011 op de 29e plaats in de lijst met de 100 beste gitaristen allertijden.

Scotty Moore overleed na een kort ziekbed op 28 juni en is 84 jaar geworden.

Deel: