Drive Like Maria ken ik al vanaf het moment dat ze Serious Talent bij 3FM waren en in de Starsound Studios in Utrecht optraden. Vanavond staan ze weer in een kleine zaal, nu die van Paradiso, waardoor ik ze weer van zeer dichtbij kan zien, in een intieme setting. Maar volgende keer is toch echt de grote zaal van Paradiso aan de beurt!

Zanger Bjorn Awouters, gitarist Nitzan Hoffmann, bassist Robin van Saaze en drummer Bram van den Berg zetten met Ghostrider de toon voor de avond: stoner rock it is! Gierende gitaren, gitaarsolo’s, pompende drumpartijen, de trein dendert door (I’m on a Train).  Vele liedjes van het recente album ‘Drive Like Maria’ klinken minder hard dan het eerste album, maar zijn zeker niet minder mooi. Where the Broken Hearted Go, The Dog Died Rough, Boomerang  en On the Road laten het geluid horen van een volwassen band met songs die een eenheid vormen.

Nitzan vertelt dat zij gipsafdrukken heeft laten maken van haar borsten om op die manier aandacht te vragen voor de Keep a Breast’s ‘I Love Boobies’ campagne, die het bespreekbaar maken van borstkanker onder jongeren wil bevorderen.  “Wij vinden het ook belangrijk”, vult Bjorn aan. Tijdens de najaarstour staat er elke avond een andere zangeres op het podium die zangeres Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers vervangt bij het lied Howl. Lara zingt op de plaat ‘Drive Like Maria’ samen met Bjorn dit bij mij kippenvel veroorzakende  lied. Vanavond neemt niemand minder dan Anita Doth van 2 Unlimited de plaats van Lara in. Zangeressen die eerder meegezongen hebben met Drive Like Maria zijn onder andere Marike Jager en Eefje de Visser.

Bury my Heart in the Dessert is van een ander kaliber dan alle andere liedjes (naast Howl) van vanavond:  rustig en ingetogen, hier komt de blues rock tevoorschijn! Bjorn bespeelt tijdens het zingen geen gitaar en Bram neemt plaats achter de synthesizer, Nitzan en Robin hoor je subtiel op de achtergrond. Heerlijk om dit lied eindelijk live te horen.

Afgesloten wordt met twee weer wat hardere leidjes, beide van het eerste album ‘Elmwood’: Here comes the Night en So. Wat blijft de muziek van Drive Like Maria toch lekker klinken. En gezien de vele reacties vanuit de zaal ben ik niet de enige!

Deel: