In november komen Scala & The Kolacny Brothers naar Nederland. Vrijwel tegelijk met de start van hun eerste Nederlandse tournee, releasen ze hun album ‘December’ ([PIAS] Recordings), met alternatieve kerstmuziek. Het indierockkoor brak in Amerika door met een eigenzinnige bewerking van ‘Creep’ (Radiohead) die regisseur David Fincher gebruikte voor de trailer van de film ‘The Social Network’. Daarmee scoorde het koor een regelrechte hit: meer dan 250 miljoen zagen en hoorden de trailer, waarna er in Amerika, Canada en Engeland een maandenlange theatertour volgde.

Scala is een indierockkoor met de Kolacny-broers Steven en Stijn enerzijds en Scala, een koor met louter jonge vrouwen (16-26 jaar) anderzijds. Steven begeleidt ze aan de piano, Stijn dirigeert. Met engelachtige stemmen brengt het koor covers van pop- en rockklassiekers als ‘Smells Like Teen Spirit’ (Nirvana), With or Without You (U2) en ‘Nothing Else Matters’.

Het koor kreeg al jaren verzoeken om kerstnummers te brengen, als tegenhanger van de overbekende nummers die in december de radiozenders domineren. Een Duitse radiozender overtuigde hen een album op te nemen. Bij gebrek aan een alternatief kerstrepertoire, vroegen de Kolacny Brothers hun Facebookvrienden om suggesties. Het resultaat was overdonderend en verbazingwekkend. “Wie had ooit gedacht dat bands als Pearl Jam, Linkin Park en the Smashing Pumpkins kerstnummers geschreven hebben?”, aldus Steven Kolacny.

Het album ‘December’ is vanaf 12 november verkrijgbaar, met geheel eigen versies van onder meer ‘River’ (Joni Mitchell), ‘Christmastime’ (Smashing Pumpkins) en ‘Christmas! Let be Glad’ (Sufjan Stevens).

De Nederlandse theatertour start op 14 november met optredens in Zwolle (14-11), Eindhoven (15-11), Tilburg (16-11), Rotterdam (20-11), Den Bosch (21-11), Enschede (22-11) en Kerkrade (23-11)

Deel: