Je kunt je afvragen hoe het kan dat de kleine bovenzaal van Paradiso nog steeds bestaat. Er worden maandelijks vele concerten gehouden die een aanslag plegen op de fundering van de zaal. Zo ook vanavond. Foxes, dat met haar poppy geluid het midden houdt tussen Austra en Bat For Lashes, doet de zaal trillen op haar grondvesten. En hoewel de blikjes bier van het podium aftrillen, is de zaal ook na vanavond, nee, zelfs na vanavond nog steeds boven te vinden.

Aan het begin van het jaar kon de muziekliefhebber niet om haar heen. Er werden blogs over haar volgeschreven: zij zou de electro-girl scene weer kleur geven. Foxes zou de ontdekking van het jaar worden. Hoewel ze ondertussen niet heeft stilgezeten, gaat de progressie toch minder snel dan velen haar ruim een half jaar geleden toebedeelden. Inmiddels heeft ze weliswaar een EP uitgebracht, maar daar staan slechts vijf liedjes op.

Voor haar live shows wordt Foxes vergezeld door een toetsenist en een drummer die beiden zo uit een Japanse animatiefilm lijken te zijn weggelopen. Misschien is dat expres gedaan, want met een beetje fantasie zou de Britse zangeres zelf ook niet misstaan in een getekende fantasiewereld. Zelfs de muziek lijkt zich er uitstekend voor te lenen: niet te ingewikkelde popmuziek verhuld achter een krachtige en zuivere stem.

Het is de laatste show van de Europese solotour en dat is te merken aan het strakke spel van de band. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld. Bijna lukt het zelfs een fout ingestartte sample, de enige fout van de band, te verhullen. Opvallend is dat de drummer het hele concert achter zijn drumstel blijft staan. Het ziet er wat oncomfortabel uit, maar het maakt de statische opstelling van de band iets dynamischer.

Het is jammer dat Foxes nog maar zo weinig materiaal heeft. Hoewel de toegangsprijs van zes euro redelijk is, valt het tegen dat er maar zeven liedjes op het programma staan. Ook op een toegift hoeft het publiek niet te rekenen, dat met een aantal fangirls vooraan meer verdiend had. Na een goed half uur was de band alweer van het podium verdwenen. Maar toch was dit het waard, want Foxes heeft wel degelijk potentie. Misschien, heel misschien zien we haar binnenkort in de hitlijsten verschijnen en zullen de aanwezigen met gepaste trots kunnen claimen dat ze haar al live gezien hebben “toen ze nog niet zo bekend was”.

Foto’s (c) Bert Vethaak

Deel: