De blauwe en paarse lampen verlichten de oude Abdij van Middelburg. Normaal gesproken wordt dit plein op zaterdagavond bezocht door verliefde stelletjes en toeristen maar deze dagen spelen er bands in het kader van het Zeeland Nazomerfestival. Di-rect, Destine, Moss, Miss Montreal en Dotan traden er deze week op. Maar deze avond is het het drukst op het Abdijplein voor de Zeeuwse trots: Racoon.

“Ik sta op springen, heb er echt heel veel zin in,” zegt zanger Bart van der Weide vlak voor het concert. En dat blijkt. De sfeervolle omgeving zorgt voor een sfeer die tegenwoordig goed bij de muziek van Racoon past. Het ‘jonge honden’ geluid van de eerste twee albums is al een paar jaar verdwenen en dat is ook vanavond goed te horen. Veelal rustige, soulvolle nummers als opener ‘Took a Hit’ en nieuwe single ‘Freedom’ worden gespeeld.

Plan
“De afgelopen twee jaar zijn fantastisch geweest, en we vinden het nog steeds super allemaal. We treden veel op en de platen worden ook nog goed verkocht,” zegt gitartist Dennis Huige. Sinds het uitbrengen van het album ‘Liverpool Rain’ lijkt het allemaal niet op te kunnen voor de Zeeuwen. Het album bereikte de eerste plaats in de hitlijsten en ook de eerste single ‘No Mercy’ was niet van de radio af te slaan. “We hadden een soort plan opgesteld wat we met deze plaat zouden willen bereiken. Tot dusver is dat precies zo uitgekomen. Normaal gesproken kunnen deze plannen meteen de prullenbak in en als het bij ons dan zo goed uitkomt dan is dat ongelooflijk”, aldus Huige.

Gek maken
Voor het concert in Middelburg zegt de band best nerveus te zijn. “Dit is misschien wel spannender dan Pinkpop, er staan hier veel bekenden in het publiek en dat maakt het wel eng. Maar we laten ons niet meer zo snel gek maken”, geeft Dennis Huige aan. Racoon kende eerder al een succesvolle periode dankzij het nummer ‘Love you more’, dat een grote hit werd. “We weten inmiddels hoe het werkt in de muziekwereld. We worden nu heel vaak gevraagd voor van alles en nog wat maar we durven ook goed ´nee´ te zeggen. Maar we genieten er volop van en laten ons zeker niet gek maken. Als we denken dat we sterren en beroemd zijn dan drukken onze vrouwen dat heel snel de kop in hoor,” volgens Van der Weide.

Intro’s
Tijdens het optreden in Middelburg worden een paar opvallende muzikale toevoegingen gedaan. Het lied ‘Freedom’ krijgt een intro van ‘Clint Eastwood’ van ‘Gorillaz’ mee. ‘Hanging with the clowns’ wordt vooraf gegaan door ‘I scare myself’ van de bijzondere zanger Dan Hicks. Hoogtepunt op dit gebied is toch de a capella versie van ‘Teach your children’ van ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ dat naadloos overgaat in ‘Little down on the upside’. Verder valt op dat Racoon inmiddels goed door heeft hoe je een setlist moet opbouwen. Op het moment dat de aandacht van het publiek dreigt te verslappen wordt het vrolijke ‘Feel like flying’ ingezet en is iedereen weer bij de les.

Nieuw album
Binnenkort gaat ‘Racoon’ een theatertour doen. Iets waar de band naar uit kijkt. “Het is heel leuk om weer klein te gaan spelen. Iedere fout valt dan op en je kan je als band weer verder ontwikkelen, dat is wel leuk van zo’n theatertour.” Volgens Huige is er nog geen zicht op een nieuw album: “We nemen de tijd. We hebben al wel een paar hele mooie liedjes geschreven maar we hebben geen haast met de opnames van een nieuwe plaat. Er zit geen druk achter en we genieten nu nog volop van ‘Liverpool rain’. We hoeven ook met niemand rekening te houden. We willen mooie liedjes maken en dan zijn wij gelukkig.”

Foto’s (c)  Lex de Meester

Deel: