De Amerikaanse singer/songwriter John Hiatt is een van de meest invloedrijke singer/songwriters van de vorige eeuw. Zijn solocarrière komt vanaf 1974 op gang. Hij heeft al 5 platen gemaakt en een aantal jaren in de band van Ry Cooder gespeeld wanneer hij in 1983 ‘Riding With The King’ maakt, een plaat met moderne rhythm & blues en met country & western-elementen. Met deze plaat oogst hij bewondering bij de kenners, maar commercieel succes blijft uit. In 1985 verschijnt ‘Warming Up To The Ice Age’. Van dit album wordt de single ‘She Said The Same Things To Me’ getrokken.

Het duet met Elvis Costello, ‘Living a Little, Laughing a Little’, is een opvallend lichtvoetig werkje te midden van een plaat vol hardrock, funk en rhythm & blues. Met een klein budget maakt hij in 1987 ‘Bring the Family’. De plaat is merendeels live opgenomen (met o.a. Nick Lowe, Jim Keltner en Ry Cooder) en blijkt een meesterwerk. Opvallend detail is dat deze plaat zowel in 1987, 1988 als in 1989 een notering heeft in de album top 100. In 1989 is dat vanwege het uitbrengen van ‘Have a Little Faith In Me’ als single, dat een hit in Europa wordt. In 1995 krijgt Hiatt en Grammy voor zijn album ‘Walk On’ met gastoptredens van The Jayhawks en Bonnie Raitt. Zijn nummers zijn in de loop der tijd gecoverd door de meest uiteenlopende artiesten waaronder Bob Dylan, Willy DeVille, Ry Cooder, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Eric Clapton, B.B. King, Willie Nelson, Joan Baez, Paula Abdul, Buddy Guy, the Desert Rose Band, Jimmy Buffett, Gregg Allman, Iggy Pop, Emmylou Harris, Rodney Crowell, Nick Lowe, The Nitty Gritty Dirt Band, Dr. Feelgood, Rosanne Cash, Jewel, Jeff Healey, Keith Urban, Joe Cocker, Chaka Khan, David Crosby, The Neville Brothers en Ilse DeLange.

Mede daardoor is Hiatt een van de meest gerespecteerde en invloedrijke Amerikaanse singer-songwriter. Op dit deel uit de succesvolle 3CD serie Collected staan 58 nummers. De beste en bekendste album tracks, B-Sides, Live opnames, Akoestische 2 Meter Sessies en zijn samenwerkingsverbanden met Little Village en The Nitty Gritty Dirt Band. (8/10) (Universal / Coast to Coast)


Deel: