BIRD is dé Rotterdamse club voor soul, hiphop, funk, nieuwe electronica en natuurlijk jazz. Daarom kan BIRD niet achterblijven met het organiseren van een afterparty in het kader van het North Sea Jazz Festival. Op 6 en 7 juli presenteert BIRD dan ook: BoogieBall & BIRDsessions: Official North Sea Jazz Afterparty. Voor deze afterparty heeft BoogieBall topartiesten uitgenodigd die op het North Sea Jazz festival optreden, maar niet om te zingen of muziek te maken. De artiesten nemen voor één keer plaats achter de draaitafels om hun favoriete plaatjes te laten horen. Op vrijdag toont de Nigeriaanse saxofonist Seun Kuti, zoon van afrobeat-pionier Fela Kuti, zijn innerlijke DJ. Mark de Clive-Lowe, één van de sleutelfiguren in de wereld van de broken beat en nu-jazz, laat samen met soulzangeres Tawiah (UK) het feest doorgaan tot in de kleine uurtjes. En op zaterdag draait iemand die eigenlijk geen introductie behoeft: de waanzinnige zangeres Macy Gray.

Naast deze internationale artiesten, draaien DJ’s Thelonious, Lucky Dubz, Cutnice, Jazz Junkies en Marrichino de beste platen op het gebied van soul, funk, hiphop, boogie, jazz, broken beat en breaks. Hosts van de avonden zijn Esperanzah op de vrijdag en GMB op de zaterdag.

In de andere zaal host StraightupJazz de BIRDsessions, met op beide avonden niemand minder dan Soweto Kinch als MC, saxofonist en sessieleider. Deze Britse altsaxofonist en rapper is het levende bewijs dat jazz en hiphop prima mixen. Het gevoel van de Londense straat straalt door in zijn vette beats en wervelende solo’s.

Op 6 juli hebben we als special guest Jason Lindner, de absolute top van de jonge, hippe New Yorkse scene. Je kent hem misschien al als toetsenist van de band van Meshell Ndegeocello en als musical director van Lauryn Hill. DJ, pianist, producer en componist Mark de Clive-Lowe is de special guest op 7 juli. Deze jonge Herbie Hancock werkte eerder met grootheden als Lauryn Hill, 4Hero, DJ Spinna en Pino Palladino. Deze geweldige line-up wordt aangevuld met Nederlands beste jazzmuzikanten: contrabassist Stefan Lievestro en drummer Mark Schilders.

Welke musici nog meer op het podium verschijnen is nog een verrassing. Vorig jaar zorgden o.a. de musici van Robert Glasper Experiment en de band van Chaka Khan voor onvergetelijke avonden, dus een speciale nacht wordt het zeker. De aanvang van beide avonden is middernacht, de zaal gaat om 23.00 uur al open en de toegang is 10 euro in de voorverkoop, 13 euro aan de deur en 18 euro voor beide avonden samen.

Foto Macy Gray (c) Stephen Hotsma/Maxazine.nl

Deel: