Vandaag wil ik jullie een band voorstellen welke haar hoogtijdagen had in de jaren '70. Opgericht in 1973 door Harry Wayne Casey en Richard Finch hadden zij een aantal grote hits met onder andere 'Shake Your Booty' en 'That's The Way I Like It'. De naam van de band komt van lead zanger Harry Wayne Casey's achternaam (KC) en "Sunshine Band" van zijn woonplaats (Florida – "The Sunshine State"). Deze keer in 'Do you remember ….. KC & the Sunshine Band'.

Als gezegd is de band opgericht in 1973 door Harry Wayne Casey (KC), een medewerker van een platenzaak en part-time medewerker bij TK records te Miami. In eerste instantie noemde KC de band KC & The Sunshine Junkanoo Band, dit vanwege het feit dat hij studiomuzikanten van TK gebruikte en een lokale Junkanoo band, de Miami Junkanoo Band. Na dat hij Richard Finch – welke engineer was bij TK – leerder kennen, gingen ze al snel samenwerken. De eerste bandleden waren dus Casey en Finch, kort daarna werden gitarist Jerome Smith en drummer Robert Johnson (beiden studiomuzikanten bij TK) aande band toegevoegd.

Hun eerste nummers welke op single uitkwamen getiteld 'Blow Your Whistle' (september 1973) en zijn opvolger 'Sound Your Funky Horn' (februari 1974) deden het redelijk goed in de U.S. R&B chart en de overzeese hitlijsten waardoor TK een derde single plus een album uit wilde gaan brengen. Ten tijde dat Smith bezig was met het maken van demo's voor KC & the Sunshine Band, kwam George McCrae's single 'Rock Your Baby' uit, met Smith als gitarist. 'Rock Your Baby' werd in 1974 in 51 landen een nummer één hit. KC & the Sunshine Band's 'Queen of Clubs' (met als zanger McCrae), was een hit in de U.K. met als hoogste positie de 7e plaats, waarna ze in 1975 in het Verenigd Koninkrijk op tournee gingen.

Van hun tweede album getiteld 'KC & the Sunshine Band' – waarmee ze drie keer de platina status behaalden – kwam hun eerste Amerikaanse hitsingle 'Get Down Tonight'. Het behaalde in zowel de R&B chart (april) alsmede de Billboard Hot 100 (augustus) de toppositie. Drie maande later releasten ze hun hit 'That's the Way (I Like It)' wat wederom voor een nummer één positie zorgde. In 1976 deden ze het goed tijdens de Grammy Awards. Van hun derde album getiteld 'Part 3' kwamen wederom een aantal hits; 'I'm Your Boogie Man' (nummer één positie), '(Shake, Shake, Shake) Shake Your Booty'  (nummer één positie) en 'Keep It Comin' Love', wat het tot de tweede plaats haalde in de hitlijst.

Hun succes duurde tot het uitkomen van hun vijfde album; in december 1979 verscheen hun laatste hit 'Please Don't Go' wat het in januari 1980 tot plaats één haalde, de eerste nummer één van de 80's. Met de explosie van de new wave muziek en het in populariteit dalende disco-genre begon de band andere muziekstijlen te verkennen en wisselde van platenmaatschappij, ze tekenden in 1980 een contract bij Epic Records, dit na het faillisement van TK Records. In 1981 kwam de samenwerking tussen Casey en Finch tot een bitter einde. Twee jaar na de release van het vorige album, bracht de band twee solo-albums uit met daarop meer pop georienteerd werk, getiteld 'The Painter' en 'Space Cadet'.

Beide albums behaalden matig succes, maar in 1982, een nummer getiteld 'Give It Up' – van het album 'All in a Night's Work' – zorgde ervoor dat het succes wederkeerde. ('All in a Night's Work' was opgenomen vóór Casey en Finch uit elkaar gingen). Het duurde tot 1984 eer 'Give It Up' in de U.S. top 40 verscheen. Het nummer stond ook op hun volgende album 'KC Ten' (1984). Epic Records weigerde om het nummer op single uit te brengen vanwege het feit dat 'Give It Up' eerder faalde in de U.S. charts. Een gefrustreerde Casey richtte hierdoor Meca Records op, waar hij zelf de single uitbracht in een laatste poging om ervoor te zorgen dat het nummer toch nog een hit zou worden in de V.S.

Deze poging was succesvol, helaas werden de verwachtingen van het album niet gehaald. Een en ander leidde ertoe dat nadat Casey in 1985 ermee stopte het stil werd rond de band. In 1991 onstond er een disco-revival waardoor Casey weer in de belangstelling kwam. Hij bracht de band weer bij elkaar bestaande uit een volledig vernieuwde line-up (met uitzondering van de drummer) en ging KC & the Sunshine Band weer op tournee. Sommige van de originele bandleden zijn intussen overleden. De nieuwe ban bracht een groot aantal compilatie-albums uit op het Rhino Records Label, tesamen met wat nieuw materiaal. In 1993 kwam het album 'Oh Yeah' uit, dit na een gat van bijna 10 jaar tussen 'KC Ten' (1984) en 'Oh Yeah' (compilatie-albums uitgezonderd).

Op 28 juli 2000 overleed de 47-jarige rhythm-gitarist Jerome Smith tijdens zijn werk als bulldozerbestuurder. Het jaar erop had de band een kleine comeback in de muziek na een pauze van 8 jaar met het uitbrengen van een nieuw album getiteld 'I'll Be There For You'. Het album werd door de critici zeer goed ontvangen, maar helaas lukte het niet om maar ook enige impact te hebben op zowel de hitlijsten als de verkoopcijfers. KC & the Sunshine Band was in 2003 te zien op het witte doek, dit in de remake van de film 'The In-laws'. Verschillende KC/Finch songs zijn gebruikt in de Dance Dance Revolution serie van dance video games. 'That's the Way (I Like It)' is gebruikt in de originele Dance Dance Revolution, 'Shake Your Booty' in de Dance Dance Revolution 4thMix en 'Get Down Tonight' in de DDRMAX2 Dance Dance Revolution. 

Hun hit 'Keep It Comin' Love' stond op de soundtrack van de film 'Blow', welke het verhaal vertelde van de in de jaren '70 en '80 aktieve cocaine smokkelaar George Jung. Ook werden een aantal KC/Finch nummers gesampled in hip hop nummers, waarvan meest recentelijk het nummer 'I Get Lifted'. 'I'm Your Boogie Man' was te horen in de rollerskatefilm getiteld 'Roll Bounce'. Na een lange sabbatical keerde Finch in 2006 weer terug in de muziekwereld als producer van een flink aantal "Indie" bands. In 2008 namen The Memphis Rascals, buiten hun eigen nummers ook de Casey/Finch hit, 'Boogie Shoes' op. Begin 2010 had Richard Finch wat wettelijke problemen. Tijdens de uitzending van American Idol op 22 april 2009, zong Casey tesamen met zijn band het nummer 'Get Down Tonight'. Momenteel heeft Casey het druk met zijn tournee door Amerika. Harry Casey kreeg op 31 december 2012 de prestigieuze "Outstanding Achievement Award" uit handen van de Autozone Liberty Bowl.

Deel: