“Outside the Box” (juni 2012) is het derde album van tweevoudig Edison-winnares Sabrina Starke. Het is het eerste album dat de zangeres en songwriter uitbrengt onder de vleugels van 8Ball Music, het label dat Sabrina Starke sinds eind 2011 bijstaat in deze nieuwe fase van haar carrière. Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat de Rotterdamse Sabrina Starke haar vaste baan als jongerenwerkster inruilde voor het onzekere bestaan van popartieste. 

Gewapend met een gitaar en een unieke stem, besloot ze vanuit het achtergrondkoor van een reggaeband naar voren te treden. Ze werd volledig teruggeworpen op de kern van het singer-songwriterschap; Het schrijven en vertolken van liedjes in de meest pure vorm. Folk, Soul en Fazz vormden de muzikale uitgangspunten. O.a. Billy Holiday, Ray Charles en Tracy Chapman waren inspiratiebronnen. Het succes werd haar niet in de schoot geworpen. Voordat Sabrina doorbrak bij het grote publiek heeft ze een lange weg afgelegd. Intussen, na vele jaren van keihard werken, leest haar biografie als een indrukwekkende opsomming van hoogtepunten. Het winnen van de Talent Night in 2006 bracht haar al tot een optreden in het Apollo Theater in New York. In datzelfde jaar werd ze tweede bij de Grote Prijs van Nederland en de eerste serieuze studio-opname dateert uit 2007 met haar deelname aan het door MCN geïnitieerde “Unsigned” project onder de naam “The Mighty 8”. Dat leverde een hit op in haar geboorteland Suriname. Toen even later de Music Matters Award won, werd met het daar verdiende prijzengeld haar eerste album gefinancierd. Dit werd deels in Nederland en deels in Los Angeles opgenomen. Met de release van het in eigen beheer uitgebrachte “Yellow Brick Road” in 2008 en de single “Do For Love” vestigde de zangeres zich in een klap aan de Nederlandse top.

Het album werd opgepikt door Blue Note/EMI en met o.a. de single “A Woman’s Gonna Try” werd gebouwd aan een stevige muzikale carrière. Het album stond 52 weken onafgebroken in de albumlijst en werd bekroond met platina. Bovendien ontving Sabrina Starke een Edison Pop Award (Beste Nieuwkomer van 2008) én de Edison Jazzism Publieksprijs. Twee jaar na het verschijnen van “Yellow Brick Road”, verscheen haar tweede album “Bags & Suitcases” (2010). Het album werd in Miami, Florida opgenomen onder het toeziend oog van producer Pete Wallace, die eerder werkte met supersterren als P!nk, Michael Bolton, Herbie Hancock en Alejandro Sanz. Diezelfde Pete Wallace stond ook aan het roer van het op 1 juni 2012 te verschijnen album “Outside The Box”. Het nieuwe album staat symbool voor een nieuwe fase in de carrière en leven van Sabrina Starke: “Ik ben al sinds het eerste album altijd bezig geweest met groeien en mezelf ontwikkelen. Een album is voor mij een weerspiegeling van de periode of fase waarin ik mijzelf bevind. Mijn persoonlijke ervaringen, gevoelens, visies, meningen, standpunten hoor je terug op elk album” Een nieuw album betekent voor Sabrina dat ze zichzelf helemaal vernieuwt. Als songwriter, performer is Starke altijd op zoek naar verbreding van haar horizon, het benutten van haar eigen kwaliteiten. Met dit in het achterhoofd was het proces rond het nieuwe album voor Sabrina dé manier om in een muzikale creatieve “flow” te komen en nieuwe kwaliteiten in zichzelf te ontdekken. En haar passie opnieuw te kunnen delen met het publiek.

Vooraf stond vast dat de zangeres op het album “Outside the Box” voor uptempo songs wilde gaan, maar er moest tevens een piano ballad komen. Zelf zegt ze daarover: “We zijn aan de slag gegaan met drumloops, samples & sound. Dit was de basis per track en daar vanuit gingen wij verder met invullen van de overige instrumenten. De synthesizer heeft ook een belangrijke rol gekregen tijdens het schrijven van songs. Voorheen hebben wij hier geen gebruik van gemaakt, maar bij dit album is het één van de sleutel instrumenten. En sounds! Ik heb veel naar soundeffecten geluisterd.” Het moest ook een dansbare plaat worden. Voor Starke staat dit symbool voor beweging, vooruitgang en groei: “Op één rustmomentje na wil ik dat je bij het luisteren van dit album niet stil kan zitten. Het moet je een vrij gevoel geven. Positief, open, anders.” Wat bleef is de mix van allerlei stijlen waarvan zij houdt. Hip Hop, Soul, Jazz, Pop, Reggae. Iedere song moest anders zijn. Ook heeft ze twee songs met features op het album. Dit zijn bijdragen van Ziggi Recado en B.A.N.G. Dit zijn beide artiesten die unieke kwaliteiten hebben en een specifieke kleur hebben toegevoegd aan de songs door hun bijdrage.

Sabrina Starke zegt over de tracks op Outside The Box het volgende: “Back Seatdriver” (met Ziggy Recado): Gaat over betweters. “All In Line”: Over onderwaardering van uniekheid en dan vooral in de entertainment business. En de neiging om mensen, zonder erbij na te denken, te vervangen en af te schrijven. Simplest Way”: Een uitgesproken “love song”. “Say Watcha Wanna”: Over het uiten van jezelf. Vrij zijn, jezelf laten gaan. “Settle Down” (met B.A.N.G.): Zoek je eigen interpretatie… “Toss Me A Dream”: Geloven in jezelf. Je kunt alles bereiken wat je wil bereiken. Beweging en vooruitgang. “This Time Around”: Over het kiezen van wat het beste is voor jezelf. Ga voor jezelf en wat jij wil en maak er iets moois van. Zeg waar het op staat. “Misunderstood”: Is een tribute aan Nina Simone, mijn voorbeeld, inspiratie. “Goldest Gold”: Over je eigenwaarde. “I Cry”: Gaat over Murphy’s Law, over dat gevoel wanneer alles misloopt, maar wel met een knipoog.” De opname van dit album was vooral uitdagend en experimenteel. Ook vocaal wilde Sabrina weer wat nieuws uitproberen. Het creatief bezig zijn met woorden, timing, backingvocals en harmonieën. “Outside The Box” is voor Sabrina Starke de werktitel voor de komende fase van haar leven: “Ik ben toe aan nieuwe impulsen, ideeën, gedachten over mezelf. Ik voel me ook anders. Sterker, zelfverzekerder en klaar voor wat er komen gaat.”

Deel: