Halverwege de jaren ’80 zijn er een aantal nog niet eerder uitgebrachte nummers van de Velvet Underground gevonden in de kluis van de MGM studio. De beste tien nummers werden op een album gezet, de andere negen werden gedumpt. Nu hoor ik jullie denken, “Hoe bestaat het dat een verzameling afgewezen nummers op een album terechtkomen?” Daar kan ik duidelijk over zijn, we hebben het wel over de Velvet Underground, deze band heeft nog nooit een slecht album afgeleverd! Het album kwam in eerste instantie uit als bonus-cd bij de re-release van hun drie eerste albums, welke op cd en vinyl verschenen. Hedentendage is deze compilatie los te koop.

Track één is een demo-versie van het nummer ‘Prominent men’, opgenomen in 1965 door Lou Reed, John Cale en Sterling Morrison als demo voor Marianne Faithfull. Later kwam het nummer uit op het album ‘Peel Slowly and See’. Op deze compilatie staan ook nog een flink aantal instrumentale nummers. Één daarvan, ‘Ride Into the Sun’, zou later ingezongen door Reed en verschijnen op zijn solo debuutalbum. Het nummer ‘I’m Gonna Move Right In’ is een zes en halve minuten durend nummer, een perfecte standaard jam-rock instrumental.

Op ‘Velvet Underground collected’ staan ook een aantal nummers gezongen door Nico, niet te verwarren met het legendarische album ‘The Velvet Underground & Nico’, dat uitkwam in 1967 op het Verve Records Label, dat als voorbeeld heeft gediend voor vele bekende bands en artiesten als Nirvana en David Bowie. Een van de uitschieters is wat mij betreft het nummer ‘Wrap Your Troubles In Dreams’, echt subliem! Met de live track ‘Guess I’m Falling in Love’ laten ze de gitaren heerlijk knallen, met ook de rake klappen van Maureen Tucker op de drums. Het is niet een van de allerbeste Velvet Underground nummers, maar het zorgt er wel voor dat je niet stil kan blijven zitten. De twee laatste nummers van deze verzameling, ‘You Forgot To Answer’ en hoe toepasselijk ‘The End’ – beiden gezongen door Nico – zijn episch, heel erg goed.

Deze maar liefst 50! tracks tellende compilatie, gevuld met zeldzame en bijzondere opnames is eigenlijk alleen maar geschikt voor de echte fans. Ik stel me zomaar voor dat alleen zij deze drie cd’s tellende verzameling af en toe op zullen zetten. (8/10)(Universal)

Deel: