altOp het album wat ik vandaag bespreek in ‘Legendary Albums …. ‘ staat hun grootste hit ‘Black Hole Sun’. Niet alleen was dit hun grootste hit, ook het album van deze week ‘Superunknown’ – hun vierde album – is hun meest succesvolle album tot nu toe. Het album kwam in de Amerikaanse Billboard 200 op de eerste plaats binnen dus met recht een legendarisch album. Deze keer jullie aandacht voor: Legendary Albums ….. ‘Superunknown’ (Soundgarden).

‘Superunknown’ is het vierde album van de Amerikaanse grungeband Soundgarden wat uitkwam in maart 1994. In onze Vaderlandse hitlijsten deed het album het ook redelijk goed, het behaalde de 11e plaats in de Album top 100 en kreeg de status ‘Gold Album’. De singles ‘Black Hole Sun’ en ‘Spoonman’ deden het zeer goed en de mannen van Soundgarden mochten zelfs voor beide nummers een Grammy in ontvangst nemen. ‘Black Hole Sun’ in de categorie ‘Best Hard Rock Performance’ en ‘Spoonman’ voor ‘Best Metal Performance’. Hier bleef het niet bij, in de categorie ‘Best Rock Album’ mocht de derde Grammy in de prijzenkast geplaatst worden.

{slide=Soundgarden – ‘Black Hole Sun’}http://www.youtube.com/watch?v=3mbBbFH9fAg{/slide}

Buiten de singles ‘Black Hole Sun’ en ‘Spoonman’ kwamen er nog drie singles uit van ‘Superunknown’, te weten ‘My Wave’, ‘The Day I Tried to Live’ en ‘Fell on Black Days’. Het album behaalde in de V.S. alleen al vijf maal de platina-status. Vergeleken met hun drie voorafgaande albums ‘Ultramega OK’ (1988), ‘Louder Than Love’ (1989) en ‘Badmotorfinger’ (1991) is de kwaliteit van de muziek enorm gestegen, hoorde je op de drie genoemde albums meer gitaarwerk; op ‘Superunknown’ laat de band horen dat ze hun geluid hebben veranderd naar meer experimenteel. Ook Chris Cornell’s zangwerk was veranderd, zijn stem klinkt op ‘Superunknown’ een stuk zwaarder en duisterder dan op hun vorige werk.

{slide=Soundgarden – ‘Spoonman’}http://www.youtube.com/watch?v=T0_zzCLLRvE{/slide}

Oua tekst is het album een stuk mysterieuzer en donkerder dan zijn drie voorgangers. Onderwerpen als drugs, zelfmoord en depressie zijn aanwezig in de teksten. Cornell’s inspiratie voor de teksten haalde hij uit het werk van Sylvia Plath (27 oktober 1932 – 11 februari 1963). Plath was een Amerikaanse dichteres, roman schrijfster en essayiste. Hoewel ze vooral bekend staat om haar dichtwerk, vergaarde ze bekendheid met haar semi-autobiografische roman The Bell Jar (‘De glazen stolp), waarin ze haar gevecht beschrijft met haar depressies. Na haar zelfmoord is ze voor velen een icoon geworden.

{slide=Soundgarden – ‘My Wave’}http://www.youtube.com/watch?v=HEbYxEXM2cE{/slide}

‘Superunknown’, niet het zwaarste werk van Soundgarden, is verreweg het beste album wat de band uit Seattle heeft uitgebracht. Met een mix van “alternative metal” en “alternative rock” met wat experimentele nummers (allen met progressieve elementen), is het het meest diverse album uit hun catalogus.

{slide=Soundgarden – ‘The Day I Tried to Live’}http://www.youtube.com/watch?v=jwDlcx3HWAU{/slide}

{slide=Soundgarden – ‘Fell on Black Days’}http://www.youtube.com/watch?v=fpecGg07cFQ{/slide}

{slide=Tracklisting}

Let Me Drown (3:51)

My Wave (5:12)

Fell on Black Days (4:42)

Mailman (4:25)

Superunknown (5:06)

Head Down (6:08)

Black Hole Sun (5:18)

Spoonman (4:06)

Limo Wreck (5:47)

The Day I Tried to Live (5:19)

Kickstand (1:34)

Fresh Tendrils (4:16)

4th of July (5:08)

Half (2:14)

Like Suicide (7:01)

{/slide}

Deel: